1. liga

„Áčko střídá béčko“? Jihlavské zákulisí poodkrývá kapitán „B“ týmu Jihlavy, Petr Král

Jihlavští hráči postupovali do play off 2. Ligy na jihu Moravy v roli outsidera, tento „fakt“ byl ale zřejmě velkou zbraní. Druhý tým Jihlavy si v nižší soutěži došel pro titul a také právo na postup do 1. Ligy, kde ale již působil jihlavský „A“ tým, což je menším problémem.

Postup do 1. Ligy? Nejedná se o zbrklé rozhodnutí!

Pojďme v první řadě zpět k loňské úspěšné sezoně. Vyhráli jste 2. Ligu na jihu Moravy, přičemž jste neprožili moc povedou základní část, jak se vám to celé povedlo?

Před sezonou jsme obměnili kádr o 6 hráčů z dorostu, a to omlazení se na nás hodně podepsalo. Začátek sezony nám utekl, ještě někdy na konci října jsme byli poslední bez bodů, ale potom jsme se neskutečně zvedli. Sezona jako na houpačce. I do play off jsme šli jako outsider, a nakonec z toho byl titul. Myslím, že o tom rozhodla ta vnitřní síla, která v kabině je. Jsme super parta a nikdo z ní nevybočuje. Každý tým má třeba 3 - 4 hráče, kteří ten tým v sezoně táhnou a mají o poznání více kanadských bodů. To u nás jsme všichni na stejné úrovni a pokaždé rozhodl zápas někdo jiný. Navíc ve vyřazovacích bojích náš tým doplnili Stříška (útočník Jan Střecha pozn. red.) s Humlym (gólman Tomáš Humlíček pozn. red.), což přidalo na kvalitě už tak kompaktního mančaftu.

Zisk titulu určitě následovaly perné oslavy (úsměv).

Oslavy byly veliké a vypukly bezprostředně po zápase. Však si na nás také hodně lidí z přilehlé ulice u hokejbalového hřiště stěžovalo na radnici (smích). Ale oslavit se to muselo, to pochopí snad každý. Jsou to pěkné okamžiky s partou lidí, bez kterých by nemělo cenu ani ten sport dělat.

Zpět k tomu hlavnímu, byli jste rezervním týmem Jihlavy a „A“ tým v 1. Lize poměrně vyhořel, jak tomu bude teď? Oba týmy se sloučí v jeden?

„A“ tým letos zkusil obdobnou obměnu jako „béčko“, ale moc se mu to nepovedlo. Doplatil také na hodně velkou marodku, která snad nemá na SK obdoby. K tomu se musí přičíst, že několik kluků, na kterých to tady stálo, hráli Extraligu a ta kvalita se nenahradila, ani nedala. Někteří další byli nespolehliví a pak z toho byla fraška jako čtvrtfinále s Prachaticemi nebo výjezdy do Opavy, Hostivaře a tak dále. Naše „béčko“ hraje dlouhodobě nahoře. Za 6 let jsme ligu vyhráli pětkrát, k tomu dvakrát i mezinárodní turnaj v Litoměřicích a pár letních turnajů, takže se nejedná o nějaké zbrklé rozhodnutí. Torzo hráčů, které v „áčku“ zbylo, se přidá k nám a společně budeme jeden tým. Domluvili jsme se tak v kabině, že to společně zkusíme, motivace hrát vyšší soutěž tam rozhodně byla.

Ambice musí být vždy ty nejvyšší

Jak moc vás těší titul a jak moc se těšíte na 1. Ligu?

Z titulu máme všichni radost, hlavně protože byl takový nečekaný. V sezoně se hodně počítalo s Malenovicemi, Hodonínem nebo Flyers. Možná nám právě ta role outsiderů v pozadí svědčila a také jsme dobře načasovali formu na ty nejdůležitější zápasy v sezoně. Na 1. Ligu se těšíme, bude to zase o stupeň výše a když jsme si ten postup vybojovali, tak to zkusíme, protože o tom ten sport je. Mně osobně by nebavilo hrát jako ostatní týmy neustále špičku v nějaké lize, ale nikdy nezkusit i něco jiného, a že jich tady u nás je. My předchozí roky tu možnost neměli, protože o ligu výše hrálo naše „áčko“.

Co očekáváte od nové sezony a jaké budou vaše cíle?

Budeme samozřejmě jako nováček nohama na zemi, hrát hokejbal, který nás bude bavit, prezentovat se bojovností, týmovostí a pokusíme se o medaile, protože jinak nemá cenu vůbec hrát nějakou soutěž. Ambice musí být vždy ty nejvyšší a nespokojit se pouze s postupem do play off, to by bylo alibistické.

V „B“ týmu Jihlavy jste byl kapitánem. Jak to bude s trenérskou funkcí? Zaslechli jsme, že byste se jím mohl stát právě vy? Co je na tom pravdy?

V „béčku“ jsem byl takový ten hráč pro všechno. Dělal jsem tréninky, sestavy, řešil sponzory atd. Teď bude ten realizační tým větší a osobně se těším, že se budu moci soustředit hlavně na hokejbal, a ne tady na ty věci okolo. Na střídačce bude stát jako hlavní trenér Lukáš Staněk. S ním pak dlouhodobý lodivod „béčka“ Jarda Fejt a také Pavel Pleško, jenž dokončil loňskou sezonu „A“ týmu.

V 1. Lize se hraje o něco více atletický hokejbal

Kdo bude mít na starost letní přípravu vašeho týmu? Na co se nejvíce zaměříte a jak dlouho tato část sezony bude trvat?

To je nejhorší částí sezony (smích). Brankáři začali pod taktovkou Tomáše Humlíčka už poslední týden v červnu a co jsem měl možnost vidět, je to pořádná makačka. Zbytek týmu se sejde 9. července. V plánu jsou tréninky třikrát týdně, bude tam hlavně hodně posilování, běhání, ale také se tam trenéři budou snažit zapojit herní cvičení. Takto budeme chodit až do konce srpna. Nejvíce se musíme zaměřit na nabrání fyzičky, protože v 1. Lize se hraje o něco více atletický hokejbal, než je tomu v nižších soutěžích. Dále různé herní situace, jako je například přechod přes střední pásmo, a především přesilové hry, které rozhodují zápasy.

V čem vidíte největší rozdíly mezi nejvyšší regionální soutěží a druhou nejvyšší ligou v celé České republice? Na čem budete muset zapracovat, aby se hráči, kteří nastupovali za „B“ tým, dostali do tempa 1. Ligy?

Já bych řekl, že mančafty jako Malenovice, Hodonín i Flyers splňují nejpřísnější měřítka 1. Ligy, takže jsme si nějaké to tempo a vyšší herní level osahali, stejně jako na některých turnajích. Ale jo, je to pravda, nebude tam lehkého soupeře, proti kterému si zvednete sebevědomí a víte, že i když se vám nedaří, tak to urvete. Tady bude hrát 11 vyrovnaných mančaftů, kdy každý může porazit každého a určitě se můžeme těšit na velmi zajímavou sezonu. Potřeba je hlavně ta zmíněná fyzička, protože ne každý dělá i něco navíc a v 1. Lize to je hodně o běhání.

Pokud by byl „A“ tým funkční, zůstali bychom ve 2. Lize

Ve finále 2. Ligy jste porazili soka z Malenovic, ten ale také postoupil do vyšší soutěže, jak to vnímáte? Je to takhle správně? Můžeme čekat, že zápas s Malenovicemi bude takové malé derby?

Já jsem za to rád. Malenovice jsou parádní tým, který dobře prezentuje náš sport pomocí sociálních sítí a celkově dobře pracuje s mládeží. Navíc má v kádru spoustu hráčů, kteří mají zkušenosti z Extraligy i plno talentovaných mladíků. Vždy proti nim rád hraju, mám tam známé a zápasy s nimi mají úroveň, takže logický krok, že chtěli hrát o stupeň výš. Budu jim v sezoně držet palce, ale derby to rozhodně nebude, nejsme žádní sousedi. Pro nás je derby spíše zápas s Brnem.

Už jste někdy v minulosti naskočil do zápasu 1. Ligy a sledoval jste v průběhu loňské sezony dění v 1. Lize?

Chodil jsem hrát 1. Ligu, když trenéři potřebovali pomoci. Je to všechno rychlejší, důraznější, ale především taktičtější. I proto musíme přes léto zabrat, protože nechceme hrát druhé housle. Jinak jsem průběh sezony sledoval, má to rok od roku větší úroveň, jen mě mrzí úbytek týmů. Bohužel je to asi jako u nás, o hokejbal se starají 1 - 2 lidi, kteří když skončí, tým zaniká, protože nikdo nechce mít tu odpovědnost na sobě.

Měl váš celek vůbec zájem postoupit do 1. Ligy, když už tam jeden tým z Jihlavy dominoval?

Pokud by byl „A“ tým funkční, plný hráčů a neměl problémy, zůstali bychom hrát 2. Ligu. Jednak jsme chtěli zůstat jako kompaktní parta, která to na SK táhne už 8 let a za další bychom si nemohli dovolit mít v 1. Lize dva mančafty. V Jihlavě totiž všechno až moc stojí. Za hřiště dáváme kolem 500,- Kč za hodinu. Město nám sice polovinu přispívá, ale i tak je to přitažené za vlasy a pak se budou všichni papaláši divit, že dětí sportuje čím dál míň. K tomu přihlášky do soutěže, dresy, rozhodčí, výjezdy, míčky a jsme úplně na jiných částkách, a to jsme si nemohli dvakrát dovolit. Teď jsme si to vybojovali, „A“ tým se rozpadl, tak to zkusíme. Třeba budeme příští rok poslední a půjdeme zase dolů, ale zkusit to musíme!