1. liga

Příští sezonu od nuly! Měli bychom ji začít na plastu, prozrazuje manažer Přelouče

Minulý ročník 1. Ligy přeloučským Jestřábům moc nevyšel. Obsadili poslední 10. místo, což pro manažera klubu Libora Komůrku muselo být velké zklamání. Přelouč si tak po mnoha letech nezahrála play off a sezona pro ni skončila velice brzy, to ale příští rok může být úplně jinak.

Pokud budu hrát, jen když se mi to hodí, úspěch se nedostaví…

V loňské sezoně jste skončili na posledním místě, což si myslím, že je pro Jestřáby, a i konkrétně pro vás velký neúspěch, co to způsobilo ve vašem týmu?

Tak skončit poslední je neúspěch asi pro každý tým v jakékoliv soutěži. To je bez debat. Nutno říci, že 1. Liga je léta nesmírně vyrovnaná a my jsme poztráceli až zbytečně moc bodů v utkáních, kde jsme to měli dobře rozehrané a nebýt toho, v klidu bychom v play off byli. Ale to je kdyby, takže ano, je to neúspěch. Myslím, že nám to ukáže, jak jsou hráči schopní zabrat, aby se to v příští sezoně neopakovalo.

Nepostup do play off byl určitě jasně nesplněným cílem sezony. Vyplnili jste nějakým způsobem tuto mezeru?

Myslíš, jestli jsme dále pokračovali v hokejbale? Tak ano, u nás na hřišti se pořád něco děje, hrálo nám „béčko“, „céčko“, děti, měli jsme oslavy klubu, jeli jsme fandit do Košic, naše hřiště je jedno z mála v republice, které nevychládá. A pokud je to myšleno, zdali nějak doplňujeme kádr, aby se to neopakovalo? Ano, pracujeme na tom. Chceme, aby hráli hráči, kteří hokejbalu něco hodlají obětovat. Chtít udělat úspěch v jakémkoliv oboru znamená, že si jej dáme v žebříčku hodnot na jedno z předních míst. To platí i o hokejbalu. Pokud budu hrát hokejbal, jen když se mi to hodí, tak se úspěch málokdy dostaví, spíše nikdy.

Když jste se vyřazovacích bojů osobně nezúčastnili, tak by nás zajímalo, kterému týmu jste fandil a komu jste přál titul?

Tak vzhledem k tomu, že jsem diplomat, tak nebudu prozrazovat, navíc by to management zmiňovaného týmu stálo hodně, kdyby se dověděl, kdo jim fandil (smích). Ne, spíše jsme to sledovali a tipovali, ale play off je tak zrádná soutěž, která vše staví na hlavu. Hostivař překvapila, Opava neměla daleko k tomu, aby vyřadila Dobřany. Polička měla na jaře parádní formu a měla velkou šanci si zahrát finále, ale vzhledem k tomu, že mám ve většině týmu hodně kamarádů, tak jsem si netroufl fandit. Fandit budu Jestřábům v příštím play off.

Opava to neměla zabalit, je to škoda. Těším se na všechny nové týmy!

Nadcházející sezona je ještě daleko, ale stavebním kamenem je určitě letní příprava. Prozraďte nám, kdo letní dril povede a co připravujete pro své svěřence?

Letos jsme vše hodně překopali, přípravu nám vede nový trenérův asistent (hráč) Michal Šimek, který působil jako trenér u dorostu v klubu Autosklo Pardubice. Takže kluci již skoro měsíc trénují, pak dostanou v druhé polovině července volno a další příprava nám začne z kraje srpna. Všichni vědí, do čeho jdou a jejich přístup se odrazí i na konečném nasazení do mistrovských utkání.

V 1. Lize došlo k velké obměně týmů, končí jindřichohradecký Olymp a Opava, nesníží to atraktivitu ligy? Jak vnímáte kroky těchto týmů, jež se rozhodly pro nižší soutěž?

Tak o Olympu již něco před koncem soutěže prosakovalo. Což mě mrzí, osobně tam mám dost kamarádů a myslím, že to byl dlouholetý tradiční účastník této soutěže a hráli jsme s nimi krásné zápasy. To samé platí o Opavě. Tam mě to trochu zaskočilo, předělali hřiště na plast a myslím, že je škoda, že to zabalili. Skončil tam Jirka Christ (hlavní trenér pozn. red.), který tomu věnoval velkou část svého života. Je to škoda, „Opaváci“ to neměli zabalit.

Na druhé straně se budete příští ročník prát s Malenovicemi, Plzní, Suchdolem a Rakovníkem, který již v 1. Lize působil. Bude to pro vás zpestření? Na koho se, z této čtveřice, těšíte nejvíce?

Těším se osobně na všechny, jsou to kvalitní mančafty, které soutěž určitě pozvednou a budou s nimi dobré zápasy.

Chceme dát prostor hlavně mladým klukům

Jak se vám líbí zvýšení počtu mančaftů na 11? Nebylo by lepší pro druhou nejvyšší soutěž ještě větší množství mužstev? Nebo je tohle složení ideální?

Není tajemstvím, že my jsme byli jedním z klubů, který se snažil tuto soutěž ustálit na určitém počtu týmů. V současné době bych považoval za úspěch dosáhnout minimálně počtu 12 týmů a udělat formát jako v Extralize. Navíc by tato soutěž měla být ukázkou, že v republice je dost kvalitních klubů, které se chtějí spolu měřit. Bohužel v krajích je dost týmů, kterým stačí, že svoji soutěž třikrát za čtyři roky vyhrají a na postup nereflektují. Ale to je každého věc. Zkrátka rád bych se dožil ještě doby, kdy jako dřív bylo nesmírně těžké se do druhé nejvyšší soutěže v republice dostat. Mým názorem (nikomu jej samozřejmě nevnucuji) je, že tuto soutěž navíc zabíjí i vytvoření soutěže juniorské. Mladí talentovaní kluci, pokud ještě nedosáhnou na Extraligu, by v této soutěži měli velký prostor se zdokonalit. A argumenty klubů, že je to finančně zatěžující? Tak raději přihlásím juniorskou soutěž, kde stejně jezdím po celé republice? Přiznám se, že tohle dost dobře nechápu a jak říkám, pro „národku“ je to velká škoda.

Jaké cíle kladete svému týmu na podzim? Čeho byste chtěli dosáhnout příští sezonu? Určitě věříte v play off.

Loni jsme dali možnost mnoha hráčům si tuhle soutěž zkusit a letos v tom budeme pokračovat. Chceme dát prostor hlavně mladým klukům, takže zatím nevím, co z toho může vzniknout. Chceme vytvořit dobrou partu, aby to kluky bavilo a byli ochotni pro tým něco udělat a ten, kdo bude chtít pro mančaft něco udělat, prostor dostane. Není už tajemstvím, že bychom měli začít letošní sezonu na plastu, což by mělo hlavně mladým vyhovovat. Ano, určitě chceme do play off, to je cíl číslo jedna a v kabině by neměl před prvním zápasem sedět někdo, komu se z tohoto cíle bude dělat vzadu na „trenýrkách kakaová skvrna velikosti mexického dolaru“ (smích).