1. liga

„Navrátilci“ do 1. Ligy: Nechceme hrát druhé housle, shodují se zástupci týmů

Příští sezonu se můžeme těšit na nové celky, které okusí kvalitu druhé nejvyšší soutěže hokejbalu v České republice. V druhých regionálních soutěžích mělo mnoho týmů možnost postupu do celorepublikové 1. Ligy, ale pouze tři týmy se rozhodly o účinkování v této soutěži.

HBC Malenovice (vicemistr 2. Ligy Morava – Jih):

Hráči Malenovic skončili po základní části na druhém místě, což jim připravilo skvělou pozici do play off, kde se jako přímo nasazení do semifinále střetli s Hodonínem, což bylo takové menší derby. Malenovice Hodonínu povolily vyhrát pouze jeden zápas, a to na hodonínském hřišti. Na domácím stadionu ale dominovali „Malenovičtí“ a tím se šli porvat o postup do 1. Ligy. Finále se hrálo už na 3 vítězné zápasy, na rozdíl od semifinále, které se hrálo pouze na 2 vítězná utkání. V cestě do 1. Ligy Malenovicím stál „B“ tým Jihlavy, což bylo pro všechny milým překvapením. Ve finálových bojích dokázali hráči z jihu Moravy vyhrát pouze jedno utkání, což znamenalo triumf Jihlavy. Borci z Vysočiny ale již jedno mužstvo v druhé nejvyšší soutěži mají, a tak Malenovice dostaly příležitost postupu.

Důležité bude podchytit začátek soutěže, uvědomuje si kouč Malenovic Martin Novák

Sezona pro vás byla dlouhá a náročná, ale nakonec jste se dočkali postupu. Jak byste zhodnotili vaši letošní štaci ve 2. Lize?

Ano, je pravda, že jeden z cílů, což byl postup do 1. Ligy, jsme splnili. Ale zejména play off nám nevyšlo podle představ. Už v semifinálové sérii s Hodonínem jsme byli spíše šťastnějším než lepším týmem a ve finálové sérii s Jihlavou jsme tahali většinu času za kratší konec. Lepší produktivita, disciplína a větší bojovnost byly aspekty, které nám letos v play off chyběly a ve finále tyto aspekty rozhodly. Takže spokojenost je s postupem, ale máme před sebou hodně práce, abychom mohli obstát v konkurenci 1. Ligy.

Jaké panovaly v klubu pocity, když jste se rozhodli o tom, že zkusíte znovu hrát druhou nejvyšší hokejbalovou ligu v České republice?

Co se týká rozhodování o účasti v 1. Lize, tak nejdůležitější bylo zjistit zájem hráčů hrát 1. Ligu. Většina kluků se rozhodla 1. Ligu hrát, takže kostra týmu zůstává pro další sezonu stejná, a to bylo důležité, abychom vůbec o 1. Lize reálně uvažovali.

Mezi druhou a první ligou je značný rozdíl v kvalitě. Co budete muset zlepšit, abyste obstáli prvoligovým sokům?

Kvalita 1. Ligy je určitě vyšší, ale věřím, že náš tým bude schopen konkurovat. Pokud budeme chtít držet krok se soupeři, tak musíme všichni poctivě přistupovat k tréninku a každý na sobě musí pracovat také individuálně. Ve hře bude důležitá disciplína, se kterou jsme v závěru uplynulé sezony měli problémy, takže i tuto stránku hry musíme zlepšit.

Jak se na nové působení v 1. Lize budete připravovat přes léto? A jak se těší vaši svěřenci, až opět skočí na hřiště?

Teď je většina hráčů ráda, že bude letní pauza a všichni si dobře odpočineme. Letní přípravu zahájíme na přelomu července a srpna a tři týdny před začátkem sezony půjdeme na hřiště. V rámci letní přípravy budeme chtít sehrát nějaká přípravná utkání. Všichni hráči se určitě těší spíše na hřiště než na běhání a silové tréninky, to je asi v každém týmu stejné.

Sledovali jste letošní vývoj 1. Ligy? Nebo jste se soustředili pouze na svoje soutěže? A na jaké zápasy a jaké soupeře se těšíte?

Po očku jsme samozřejmě sledovali vývoj v 1. Lize, a hlavně pak finále Hostivaře s Dobřany. Hrálo se o možnost postupu do Extraligy, takže oba týmy motivaci měly a věřím, že se hrál kvalitní hokejbal. V příští sezoně se těšíme na všechny zápasy, chceme se dál zlepšovat a k tomu potřebujeme hrát těžké zápasy s kvalitními soupeři, což se nám určitě splní.

Jaké cíle si kladete do nové prvoligové sezony? Na co se budete muset zaměřit, abyste se vyrovnali špičkovým týmům, jež se prohání v 1. Lize?

Mým přáním je 1. Ligu vyhrát. K tomu potřebujeme splnit první cíl, což je postup do play off. Takže chceme hrát play off a pak jít zápas od zápasu co nejdále. Musíme se dobře připravit fyzicky a důležité bude chytit začátek soutěže. Sami jsme zvědaví, jak obstojíme v druhé nejvyšší soutěži.

SK Suchdol nad Lužnicí (vicemistr 2. Ligy Čechy – Jih):

Hokejbalisté Suchdolu zažili skvělou sezonu, když v základní části nepoznali pachuť prohry, a tak se stali přímým nasazeným do semifinále 2. Ligy na jihu Čech. Celek Suchdolu v cestě do 1. Ligy musel v semifinále zdolat rezervní tým Prachatic, jenž vyřadil lehce 3:0 na zápasy, ale ve finále na něj čekal těžší oříšek. Největší překážkou pro hráče Suchdolu se stal tým z Písku, který Suchdol ve finále porazil v poměru 0:3 na zápasy, ale tím se brány pro Jihočechy nezavřely. HC Švantlův Dvůr Písek o 1. Ligu neprojevil zájem, a tak dostal přednost vicemistr 2. Ligy z jihu Čech, který nezaváhal ani na minutu a tím splnil cíl sezony.

Fanoušci si zaslouží chodit na 1. Ligu, zdůrazňuje hráč Suchdolu nad Lužnicí Matěj Tácha

Sezona pro vás byla dlouhá a náročná, ale nakonec jste se dočkali postupu. Jak byste zhodnotili letošní štaci ve 2. Lize?

V základní části jsme ani jednou neprohráli a měli jsme v každém zápase navrch, to samé se nám podařilo i v semifinále. Ve finále jsme bohužel neuspěli, tam nás vychytal brankář Písku.

Jaké panovaly v klubu pocity, když jste se rozhodli o tom, že zkusíte znovu hrát druhou nejvyšší hokejbalovou ligu v České republice?

Určitě vesměs pozitivní, hlavně jsme si chtěli zahrát kvalifikaci, abychom opravdu zjistili, jak na tom jsme a jestli si 1. Ligu zasloužíme. Ta se z herního hlediska bohužel neodehrála, ale jsme každopádně rádi, že se opět po letech bude hrát 1. Liga v Suchdole.

Mezi druhou a první ligou je značný rozdíl v kvalitě. Co budete muset zlepšit, abyste obstáli prvoligovým sokům?

Rozdíl tam určitě je velký, v loňské sezoně jsem nastupoval na střídavé starty v Prachaticích, takže jsem tam určitý rozdíl viděl. Hlavní je v pohybu, rychlosti a důrazu. Na tom je potřeba zapracovat.

Jak se na nové působení v 1. Lize budete připravovat přes léto? A jak se těší vaši spoluhráči, až opět skočí na hřiště?

Je třeba si taky trochu od hokejbalu odpočinout, letos toho bylo opravdu hodně. Každopádně každý z nás se musí zamyslet a musíme se připravit hlavně po fyzické stránce mnohem lépe než doposud. Těšíme se určitě, pro nás všechny to bude určitá změna, přece jen budeme hrát úplně proti jiným týmům, než jsme byli doposud zvyklí.

Sledovali jste letošní vývoj 1. Lig? Nebo jste se soustředili pouze na svoje soutěže? A na jaké zápasy a jaké soupeře se těšíte?

Já to sledoval hodně, jelikož jsem velkou část sezony odehrál v Prachaticích. Tímto bych jim chtěl také poděkovat za skvělé dva roky, které jsem tam mohl odehrát. Nejvíc se těšíme hlavně na domácí zápasy, chodí velké množství fanoušků a myslím, že si hlavně oni zaslouží chodit na 1. Ligu. Nejvíc zajímavé bude určitě pro všechny na jihu derby, takže se těšíme určitě na Prachatice.

Jaké cíle si kladete do nové prvoligové sezony? Na co se budete muset zaměřit, abyste se vyrovnali špičkovým týmům, jež se prohání v 1. Lize?

Cíle bude určitě určovat vedení klubu před začátkem sezony, když budu mluvit za hráče, tak se dostat z jakékoliv pozice do play off.

HBC Plzeň-Litice (mistr 2. Ligy Čechy - Západ):

Nejvíce kdo si zaslouží postup do 1. Ligy jsou hráči ze západu Čech, konkrétně hráči z HBC Plzeň-Litice, kteří dokázali ovládnout celou základní část a poté jako favorit zvládli celé play off bez jediné porážky. V semifinále poměřily Litice síly s dobřanským „béčkem“, kde výsledky mluví za vše a Dobřany proti hokejbalistům z Plzně neměly žádnou šanci. Finálová série už byla o něco vyrovnanější, ale i tam dokázaly zvítězit Litice, a to nad plzeňským „B“ týmem Mečounů. Litice se nejdříve připravovaly na barážový turnaj, aby zjistily, zda na 1. Ligu mají, ten se ale nekoná, a tak do toho Západočeši skočili „po hlavě“.

Chceme hrát v 1. Lize důstojnou roli, klade si za cíl trenér Litic Václav Tůma

Sezona pro vás byla dlouhá a náročná, ale nakonec jste se dočkali postupu, jak byste zhodnotili vaši letošní štaci ve 2. Lize?

Před sezonou jsme si jako sportovní cíl dali pokusit se naši skupinu 2. Ligy vyhrát. To se nakonec podařilo, i když ne všechno bylo úplně optimální.

Jaké panovaly v klubu pocity, když jste se rozhodli o tom, že zkusíte znovu hrát druhou nejvyšší hokejbalovou ligu v České republice?

Bohužel zejména nervozita a nejistota. Chtěli jsme jít postupnými kroky – nejdříve si zasloužit postup do kvalifikace vítězstvím v naší skupině, poté se porovnat s vítězi ostatních skupin, abychom viděli, jak na tom skutečně výkonnostně jsme a na základě toho teprve, pokud uspějeme, se rozhodovat o případné účasti ve vyšší soutěži. Protože se ale žádná kvalifikace nekonala, když mezi kluby vůbec není zájem 1. Ligu hrát, byli jsme nuceni se rozhodnout tzv. „od stolu“ a ještě v časové tísni. Po sportovní stránce nám nic jiného nezbývalo – zůstat v dosavadní soutěži by nedávalo pro mužstvo smysl, ale v úvahu se musely brát i jiné okolnosti, např. ekonomické. Nebylo to jednoduché rozhodování a je to velká zodpovědnost a závazek pro příští sezonu pro všechny v klubu. Vůbec vedení klubu tohle období nezávidím a patří jim poděkování za to, jak k tomuto podle mě velmi závažnému rozhodnutí přistupovali.

Mezi druhou a první ligou je značný rozdíl v kvalitě. Co budete muset zlepšit, abyste obstáli prvoligovým sokům?

Nemá smysl se zatím bavit o konkrétních herních věcech, zejména se musíme pokusit rozšířit kádr mužstva a dobře se připravit po fyzické stránce. O svých slabinách ve hře víme, a také na nich budeme pracovat.

Jak se na nové působení v 1. Lize budete připravovat přes léto? A jak se těší vaši svěřenci, až opět skočí na hřiště?

Detailní plán ještě není zpracován, je to všechno ještě hodně čerstvé. Určitě začátkem července budou mít hráči volno a poté začne intenzivní příprava. Jak se těší hráči na hřiště nevím, ale předpokládám, že hodně, jinak by tento čistě amatérský sport asi nedělali.

Sledovali jste letošní vývoj 1. Ligy? Nebo jste se soustředili pouze na svoje soutěže? A na jaké zápasy a jaké soupeře se těšíte?

V tomto mohu mluvit jen za sebe – základní část 1. Ligy jsem sledoval pouze okrajově, play off už poté detailněji. Pokud mám vybrat soupeře, na kterého se těším, tak je to Hostivař, přestože bude proti nám jasným favoritem. Ale líbí se mi cesta, kterou se před časem vydali, a to, že si vychovali mužstvo z vlastních odchovanců a nebojí se takto mladé hráče nechat hrát. Odvádí tím pro celý hokejbal skvělou práci.

Jaké cíle si kladete do nové prvoligové sezony? Na co se budete muset zaměřit, abyste se vyrovnali špičkovým týmům, jež se prohání v 1. Lize?

Zase mohu zatím mluvit pouze za sebe, já si kladu za hlavní cíl připravit po sportovní stránce mužstvo tak, aby hrálo v 1. Lize důstojnou úlohu a dokázalo to v každém zápase. Jsem si plně vědom toho, že v žádném zápase nebudeme favoritem, to je realita. Hlavním znakem naší hry by měla být bojovnost a nasazení v každém okamžiku. Na kolik to bude stačit bodů v tabulce, to nedokážu odhadnout. Ale pokud dokážeme v každém zápase ze sebe vydat maximum, tak můžeme odcházet se vztyčenou hlavou, i když na tabuli bude svítit nepříznivý výsledek.