1. liga

Malenovice, Suchdol nad Lužnicí a Plzeň – Litice míří do 1. Ligy!

Po celé České republice jsou už ukončeny i 2. Ligy a následovat měl kvalifikační turnaj o postup do 1. Ligy, ale kvůli nezájmu mnoha klubů hrát naší druhou nejvyšší soutěž z různých důvodů, se kvalifikace konat nebude a trojice týmů z druhých lig, jež měla zájem se o 1. Ligu porvat.

Suchdolští v základní části bez jediné prohry!

Suchdol nad Lužnicí začal svou sezónu doslova fenomenálně, když v základní části nenašel přemožitele a kráčel do play off jako největší favorit na titul. Do play off si Suchdolští přenesli skvělou formu a v semifinále deklasovali HBC Prachatice „B“ 3:0 na zápasy, když všechna utkání skončila výrazným rozdílem ve skóre. Ve finále narazil Suchdol na svého rivala z Písku. Psychickou výhodu v séii dala Písku první výhra v prodloužení a ten tak nakonec ovládl 2. Ligu na jihu Čech, když Suchdolu nepovolil ve finále ani jedno utkání. 

Zájem o 1. Ligu však projevil pouze poražený finalista, pro kterého to byly první prohry v sezóně. To soutěžní řád umožňuje.  „Za postup do první ligy jsme všichni v Suchdole moc rádi. Je to splnění celosezónního snažení. Těšíme se, až bude opět po třech letech SKS hrát tuto soutěž,“ nechal se slyšet trenér Suchdola Milan Dlugoš, ale zároveň jedním dechem dodává: „Je to odměna za povedenou sezónu, kterou jsme prošli bez jediné porážky. Bohužel ty přišly ve finále se starým známým Pískem. S týmem, který jsme letos měli, je druhé místo málo, ale celkově byla sezóna úspěšná.“

Naším nejlepším hráčem byli fanoušci

Dalším postupujícím do 1. Ligy je ze skupiny Morava – Jih celek HBC Malenovice. Malenovice skončily po základní části na druhém místě pouze o jediný bod za jihlavskými Flyers. V play off naskočili hráči Malenovic rovnou do semifinále, kde je čekal těžký soupeř z Hodonína, ale hráči v zelenobílých dresech tuto sérii zvládli 2:1 na zápasy a mohli se radovat z postupu do finále. Ve finále se Malenovice střetly s jihlavskou rezervou SK a série to byla vskutku vyrovnaná. První zápas musely rozhodovat až samostatné nájezdy, ve kterých byli šťastnější Jihlavští. V druhém domácím zápase se podařilo Malenovicím srovnat stav série, ale v rozhodujícím třetím utkání byli úspěšnější hráči Jihlavy a Malenovice se musely spokojit s druhým místem.

Na novou výzvu se těší strážce svatyně Malenovic Martin Zálešák. „Postup do 1. Ligy pro nás bude novou zkušeností. Bude to velká výzva, se kterou se doufám popereme, jak jen nejlíp to budeme umět.“ I přesto není s celou sezónou úplně spokojený. „Z uplynulé sezóny mám smíšené pocity, i když jsme splnili cíl, který jsme si určili před ní, a to postup do 1. Ligy. S průběhem a výsledkem sezóny určitě nemůžeme být spokojeni. Jelikož jsme selhali v nejdůležitějších dvou posledních zápasech.“

Litice byly suverénní v základní části i play off!

Třetím postupujícím do české druhé nejvyšší hokejbalové soutěže je Plzeň – Litice. A nutno podotknout, že tento celek si postup opravdu zaslouží. Poté, co Litice ovládly základní část, si v play off připsaly čtyři výhry a mohly slavit titul na západě Čech. Plzeňští si nejprve v semifinále poradili s „béčkem“ Dobřan 2:0 na zápasy a ve finále s další rezervou, tentokrát extraligové Plzně. Situaci kolem postupu do 1. Ligy hodnotil nejproduktivnější hráč play off na západě Čech Jakub Juroško. „Především jsme počítali s odehráním kvalifikace, kde bychom poměřili sportovní síly se soupeři z ostatních regionů a poté si vyhodnotili, zda to pro nás bude skutečně přínosem. Bohužel je vidět, že velmi málo klubů má o druhou nejvyšší soutěž zájem,“ mrzí ho.