1. liga

Západočeši využili první mečbol! Dobřany po dlouhém čekání slaví titul v 1. Lize

Do čtvrtého zápasu finálové série vstupovali hráči Snacku s velkou psychickou výhodou, kdyby prohráli, tak by se finále stěhovalo zpátky do Dobřan, ale to se nestalo. Mladá Hostivař „s nožem na krku“ zaspala úvod utkání, což se zdálo být klíčovým faktorem.

Šneci si mečbol vybojovali v úterním zápase, když po tuhém boji zvítězili 2:1. Hostivař neztrácela hlavu, ale nedokázala najít ten správný rytmus, aby se mohla vrátit zpátky do série. Kdo by to byl čekal, že Dobřany vstřelí 7 branek z pouhých 14 střel v rozhodujícím zápase? Tímto posledním zápasem se uzavřela sezona 1. Ligy 2018/19, kde se pod pohár jako mistr zapíše město ze západu Čech!

Velký obdiv zaslouží i mladičká Hostivař, která se ve své premiérové prvoligové sezoně blýskla skvělým výkonem a tím dává všem soupeřům najevo, že se s ní musí počítat i do budoucna. Kdyby Hostivař porazila i ve finále jasného favorita, tak by to byl nevídaný čin. Pražané ale skončili na hořkém 2. místě, z čehož se do další sezony oklepou a vstoupí do ní s plnou parádou. My si teď budeme muset počkat, jak to bude se Šneky, budou na podzim hrát nejvyšší českou hokejbalovou soutěž nebo zůstanou stálicí 1. Ligy? Uzávěrka přihlášek do soutěží Českomoravského svazu hokejbalu je ve středu 12. června, takže se již velmi brzy dozvíme rezultát dobřanského postupu, či odmítnutí.

Rozhodnul úvod. Poměr střel 7:7, vedení Dobřan 0:4!

HBC Hostivař (7.) vs. TJ Snack Dobřany (3.) 0:7 (0:4, 0:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Kovářík D. (Kovářík J.), 7. Kovářík D. (Rubner), 7. Kovářík J. (Šlehofer V. ml.), 13. Suchý, 21. Rubner (Kaňák, Suchý), 25. Kovářík J. (Šlehofer V.ml.), 30. Stráský (Rubner, Suchý). Střely: 28:14 (7:7, 13:5, 9:2), vyloučení: 4:6, využití přesilovek: 0:2, oslabení: 0:1. Konečný stav série: 1:3 (0:6, 4:2, 1:2, 0:7)

Dobřany po vydřeném mečbolu přicestovaly zpět do Prahy v sobotu 8.6., na kterou se pořádně připravily. Hostivař nelenošila a vymýšlela, jak využít domácího prostředí, což se v úterý nepodařilo. Když si vzpomeneme na první zápas finálové série v Dobřanech, tak jsme mohli vidět jasnou dominanci Hostivaře, to se ale v posledním zápase překlopilo na stranu Šneků. Hned v úvodu Pražané třikrát inkasovali, po zásluze bratrské dvojice Kováříků Dobřany vedly v 7. minutě již 0:3. Distancovaný Daniel Kovářík si musel na dva duely odpočnout za trest ve hře, jenž obdržel hned v prvním zápase za nekompromisní faul na hostivařského Macka. Potrestaný navrátilec do dobřanské sestavy nastartoval svojí chutí po hře celý západočeský celek a také sám zařídil dvě úvodní trefy, na které navázal jeho bratr Jan Kovářík, jenž útočil na cenu nejproduktivnějšího hráče play off 1. Ligy.

Hostivař se ne a ne prosadit. Rozhodující zápas, kde jde o vše nejspíše svázal hostivařským forvardům ruce, čehož Dobřany nelítostně využily. Ve 13. minutě zvyšoval stav na 0:4 Filip Suchý a zdálo se být po zápase. Snack vyslal na hostivařskou branku za první třetinu pouze 7 střel a 4 z toho se uchytily. Do druhé třetiny vstoupili Pražané lépe, ale když už si vytvořili nějakou tu šanci, tak ji vždy zlikvidoval jistý Jan Marek, který byl nejdůležitějším stavebním kamenem Šneků pro zisk poháru. Druhá část zápasu vyzněla lépe opět pro Dobřany. Šneci vyhnali z branky mladého Štourala, který přepustil místo Janovcovi. Hostivař darovala Snacku také 4 přesilovky a dvě z nich dokázali Západočeši využít, když se po souhře do prázdné branky trefil Rubner. Zanedlouho padla další branka z hole Dobřan, a to když druhou banku v zápase zapisoval Jan Kovářík.

Posledním gólem uzavřel výčet branek dobřanský Otakar Stráský, pro něhož to byl poslední zápas v kariéře. Málo komu se poštěstí při posledním zápase kariéry vstřelit branku a zároveň vyhrát titul. Pro Hostivař to byla přímo ledová sprcha a výsledek 0:7 byl hodně krutý. Mladíci z Prahy hráli 6 přesilovek, ale ani jedna se jim nepodařila využít. Posledních patnáct minut se odehrálo v klidných podmínkách, kdy si Dobřany svůj náskok pohlídaly a pomohly Markovi k nule a mohly se radovat ze zisku trofeje pro vítěze 1. Ligy po výhře v sérii 3:1 na zápasy!

Ohlasy trenérů:

Ondřej Novák (HBC Hostivař): Doplníme…

Václav Šlehofer st. (TJ Snack Dobřany): „Více v nejbližší době… Nyní se slaví, a to se prostě musí. Potěšila přítomnost starosty města Dobřany pana Martina Sobotky v kabině Šneků hned po zápase v Praze. Oty Stráského poslední zápas v kariéře… Zkrátka více v nejbližších dnech. Děkujeme soupeři z Prahy za pěknou finálovou sérii. Pražané určitě mají budoucnost. Jinak hodně, opravdu hodně mi kluci z Prahy připomínali náš tým před čtyřmi lety, kdy jsme tehdy také jako mladíčci nestačili na výborné Karlovy Vary.“