Extraliga juniorů

Junioři Kert Parku drží úchvatnou sérii! Derby zvládl lépe Letohrad, Plzeň nadělovala

Extraliga juniorů nabídla velmi nabitý program. Hned sedm týmů mělo na programu dva zápasy a hned čtyři celky braly dvě výhry. Jediné Ústí nad Labem nezískalo šest bodů, protože Kladno porazilo až v prodloužení.

Ústí nad Labem otočilo zápas s Kladnem

Již ve čtvrtek se odehrálo pražské derby, ve kterém slavil vítězství Kert Park. „V tomto utkání jsme utrpěli výhru. Naše hra nebyla o spolupráci, ale o jedincích, a z toho pramenila spousta chyb. Soupeř se s tím nemazlil, a to nám dělalo velké problémy. Neměli jsme pohyb ani agresivitu, zkrátka to bylo o tom, že to půjde samo. To jsme ještě okořenili několika útočnými fauly, a tím soupeře drželi ve hře. Můžeme být rádi, že z několika přesilových her 5 na 3 nám KOVO dalo jen jednu branku,“ nebyl se zápasem spokojený hlavní trenér Kert Parku Karel Manhart.

Výhru si připsaly Prachatice, které rozhodly dvěma brankami ve třetí třetině. „Za stálého deště přijel soupeř z Boleslavi pouze s devíti hráči, ale i v tomto počtu byl v zápase hodně nebezpečný a naše vítězství bylo velmi šťastné. Hosté se ujali vedení hned v padesáté vteřině, což námi otřáslo a těžko jsme se dostávali do tempa. Hosté hrozili z každého protiútoku. Rozdílovou branku se nám podařilo vstřelit až ve čtyřicáté minutě a brankou v power play jsme uzavřeli zápas,“ zhodnotil utkání trenér Prachatic Vít Čapek.

Těsnou výhru slavili junioři Letohradu, kteří přivítali na své půdě pardubické Autosklo. První třetina byla bezbranková, ale pak se týmy začaly trefovat, o jednu branku více dal Letohrad, jenž tak bral tři body. „V utkání proti Pardubicím jsme chtěli napravit zaváhání na hřišti Kert Parku, kde nám absolutně chyběla koncentrovanost a herní zaujetí. To se po dlouhé a důsledné předzápasové poradě podařilo obrátit, kdy hráči už od rozcvičky působili nažhaveně a přenesli si to i do utkání. Pardubické hráče, kteří však byli oslabeni o pár důležitých plejerů, jsme ve hře 5 na 5 absolutně přehrávali, vytvářeli jsme tlak na jejich rozehrávku a z toho vyplynulo vedení 2:0. Jak je ale zvykem, přišla zbytečná vyloučení, navíc v útočném pásmu a soupeř precizně sehrál dvě přesilovky a vyrovnal. Byla to rána, ale hráči se vůbec nepoložili, naopak je to namotivovalo ještě přidat a ve druhé polovině třetí třetiny jsme soupeře na delší dobu zamkli v jeho obranném pásmu a dočkali se zasloužené vítězné trefy! Na své svěřence jsem nesmírně pyšný, takhle má vypadat výkon hodný play off, jediné, co kazí dojem utkání jsou až moc časté zbytečné útočné fauly, což nás v dalších náročných zápasech prostě může stát body, a nad tím se všichni musí zamyslet,“ upozornil hlavní trenér Letohradu Filip Červinka.

Hned osm branek vstřelila Hostivař, která se střetla s Třincem. „Soupeř bohužel dorazil do Prahy ve značně okleštěné sestavě, a navíc nebyl připravený na kluzký povrch. To nám značně usnadnilo situaci. Jsme rádi, že o naše vstřelené branky se podělilo hned sedm střelců,“ těšilo trenéra Hostivaře Jiřího Vaniše.

Vyrovnaný duel viděli diváci v Ústí nad Labem, kam zamířilo Kladno. „Do zápasu jsme vstoupili vlažně, kvůli tomu první třetina zápasu patřila soupeři a to zaslouženě, druhá třetina patřila zase nám, kdy se nám podařilo vyrovnat stav dvěma brankami. Třetí třetina byla od obou týmů opatrná a čekalo se na chyby soupeře, které nepřišly a pokud ano, tak nikdo branku nedal. Rozhodlo se až v prodloužení, kdy rozhodla krásná kombinace do prázdné brány,“ byla spokojená asistentka trenéra Ústí Markéta Štroufová.

„V Ústí jsme podali další kvalitní výkon, sice jsme prohráli v prodloužení, ale bod bereme. Od začátku zápasu se hrál v Ústí kvalitní hokejbal na obou stranách, po první třetině jsme vedli dva nula, ale domácí ve druhé třetině po aktivní hře zaslouženě vyrovnali. Ve třetí třetině jsme se snažili strhnout vedení na naši stranu, ale dobře chytajícího domácího brankáře se nám nepodařilo překonat, v prodloužení byli domácí šťastnější,“ neskrýval smutek kladenský kouč Jaroslav Procházka.

Těsné vítězství vybojovala také Plzeň, která hostila Hradec Králové. „Do sobotního utkání jsme vstoupili velice aktivně s vědomím toho, že doma musíme bodovat. Podle toho vypadala i první třetina, kdy jsme soupeře téměř k ničemu nepouštěli a po zásluze vedli 2:0. Ve druhé a třetí třetině jsme byli možná z přemíry snahy často a zbytečně vylučovaní. Hradec jsme tak dostávali do zápasu a nedařilo se nám soupeře brankově definitivně zlomit. Utkání tak bylo dramatické až do samotného konce, ale to už jsme si pohlídali,“ těšilo plzeňského lodivoda Tomáše Semeru.

V Boleslavi se strhla přestřelka, tři týmy udržely čisté konto

Bez inkasované branky odehrála utkání Plzeň, která si poradila s Třincem 7:0. „Nedělní utkání mělo od začátku do konce jednoznačný průběh. Nepřizpůsobili jsme se hře soupeře a vytvářeli si spoustu brankových příležitostí. Jediné, co nás může mrzet, je jejich využívání. Vystřelit přes šedesátkrát na bránu a dát z toho jen 7 gólů? To není moc dobrá vizitka. Alespoň víme, na čem musíme neustále pracovat,“ prozradil hlavní trenér plzeňských Mečounů Tomáš Semera.

Jasnou výhru bral také Kert Park, který porazil Prachatice 4:0. „V neděli na Kert Park cestovalo z různých důvodů pouze devět hráčů do pole a podali heroický výkon, i přes prohru 0:4 zaslouží pochvalu. Lídr soutěže pečetil svoji výhru až v samém závěru utkání,“ upozornil Čapek. „Ve čtvrtek jsme odehráli strašlivé utkání proti Kovu, proto jsme před zápasem s Prachaticemi byli dost peprní k našim hráčům. Trénujeme spoustu věcí pravidelně a občas to vypadá, že spíše netrénujeme, čtvrtek toho byl příkladem. Do zápasu s Prachaticemi jsme vstoupili v relativně slušném tempu, chtěli jsme hrát svoji hru a soupeře utahat, protože hrál v 9 lidech. První třetina podle toho vypadala, ačkoli šancí jsme měli mnoho a po prvních patnácti minutách mohlo být po zápase, z tutovek jsme nedokázali vstřelit branku. Druhá třetina se vedla ve stejném stylu hry. Snažili jsme se tlačit aktivním pressingem a dostávali jsme se do šancí, které vedly k první brance. Kluci se trochu uklidnili, i když věděli, že není ještě konec,“ popisuje Jan Soudil, asistent hlavního trenéra Kert Parku.

„Třetí třetina se nám povedla nejlépe. Podařilo se nám dát tři branky a bylo po zápase. Soupeř občas zahrozil z chyb naší obrany, ale podržel nás Martin Šach v bráně, který to bez větších předchozích zákroků neměl v chladném počasí úplně jednoduché. Zbytek zápasu jsme dohráli v klidu u soupeře, který byl fyzicky na dně. Od našeho týmu to byl průměrný zápas. Myslím, že kvality jsou o dost výš, ale budeme na nich muset ještě zapracovat, abychom s přehledem postoupili do play off a hráli o nejvyšší možné cíle,“ upozornil asistent trenéra Kert Parku Jan Soudil.

Stejným výsledkem skončilo utkání také pro druhý pražský celek Hostivař. „V utkání jsme měli od začátku herní převahu a trpělivě jsme si budovali náš náskok. Dobřany ale nic nevzdávaly a diváci nakonec viděli vcelku pohledný zápas. O víkendu jsme dvakrát vyhráli, za což jsme samozřejmě rádi. Do konce podzimu nás čekají tři těžké výjezdy, na které se musíme dobře nachystat,“ je si vědom Vaniš. Přestřelka se odehrála v Mladé Boleslavi, kde se představilo Ústí. To vedlo po první třetině 2:0, ale pak se rozstříleli i domácí hráči. Do konce zápasu padlo ještě dvanáct branek, ale vedení z úvodní třetiny nakonec Elbě DDM stačilo k výhře.