Extraliga juniorů

Junioři Elby přerušili neporazitelnost Letohradu! Mladá Boleslav rozstřílela KOVO

Nabitý víkend Extraligy juniorů přinesl ve většině zápasů jasné výsledky. Nejvyšší výhru si připsala Mladá Boleslav, která vstřelila KOVU hned čtrnáct branek a napravila sobotní prohru s Hradcem Králové. Východočeský celek mohl slavit naopak výhru v obou dnech.

Dva týmy se zastavily těsně před desítkou

Prachatice odehrály velmi dobré utkání s Třincem, kdy se jim povedly hlavně druhé dvě třetiny. „Do sobotního zápasu jsme měli špatný vstup. Hned v první minutě jsme prohrávali 0:1. Ještě v první třetině se nám podařilo překlopit vedení na naši stranu, ale opět po chybě jsme šli do kabin za stavu 2:2. Ve druhé části se nám podařilo vstřelit čtyři branky, ale také dvě inkasovat, až ve třetí části jsme dominovali na hřišti a přidali další branky a vylepšili si skóre,“ zhodnotil utkání prachatický trenér Vít Čapek.

Druhým týmem, který vstřelil devět gólů, bylo pardubické Autosklo, které navíc svému soupeři dovolilo skórovat pouze jednou. Po první třetině sice pardubický celek vedl pouze rozdílem jedné branky, pak ale udeřil, přidal dalších sedm přesných zásahů a radoval se z jasné výhry.

Vyrovnaný zápas se šťastným koncem pro domácí se odehrál v Ústí nad Labem, kde se představil Letohrad. „Od začátku bylo znát, že hrají první dva týmy tabulky. Utkání se hrálo ve strhujícím tempu od začátku až do konce s příležitostmi na obou stranách. Chtěl bych pochválit všechny kluky, od gólmana počínaje, za zodpovědný přístup k zápasu a odvedený výkon," těšilo asistenta trenéra Elby DDM Radka Červinku.

„Od zápasu v Ústí nad Labem jsme čekali urputnou bitvu plnou osobních soubojů a šancí, to se také potvrdilo. Mrzí mě, že nám chyběli tři obránci základní sestavy, protože v útoku jsme hráli výborně, soupeř ale naše útočníky zdvojoval, leckdy i ztrojoval, hráči se ale snažili si pomáhat, vytvářeli jsme si od začátku až do konce utkání šance, bohužel jsme mohli dát více než 4 góly. Na druhé straně úřadoval ústecký útok, který má tu nejvyšší kvalitu. V obraně jsme působili chaoticky, bez energie, všude jsme byli o krok později a ústecké hráče nechali volně střílet a klidně na třikrát dorážet, právě z dorážek v brankovišti padly snad čtyři góly soupeře, to bylo šílené… V šesti zápasech od začátku sezóny dostaneme celkem 5 gólů, proti Ústí pak hned 6? Směrem dopředu povedený výkon, ale naprosto se nám rozpadla obranná hra, na které v trénincích musíme zapracovat,“ upozorňuje hlavní kouč Letohradu Filip Červinka.

Velmi těsnou porážku zaznamenala Hostivař, která se utkala s Kert Parkem, jemuž podlehla o jednu branku. „Zápas byl vyrovnaný, soupeř ale působil organizovaněji, bojovněji a nekupil tolik taktických chyb. Z mého pohledu, i přes vyrovnanost duelu, zvítězil zcela zaslouženě," uznal trenér Hostivaře Ondřej Novák. „Za náš výkon v první a druhé třetině jsme si asi body nezasloužili. Sice jsme měli mírně plošnou převahu, ale soupeř byl daleko nebezpečnější v koncovce. Tady nás držel v utkání Martin Šach, který chytil, co šlo. Závěrečnou třetinu jsme sehráli, tak jak to trénujeme, byli jsme daleko ukázněnější, a to nakonec vedlo k plnému bodovému zisku,“ poukázal na rozhodující faktor lodivod Kert Parku Karel Manhart.

Jasnou výhru zaznamenal Hradec Králové, jenž si poradil s Mladou Boleslaví. „Od začátku zápasu jsme chtěli být aktivní a první třetinu se nám podařilo plnit taktické pokyny, do kabin jsme šli za vedení 2:0. Ve druhé třetině se Boleslav hodně zlepšila v pohybu a agresivitě. My jsme opět ucukli z nastavené herní taktiky a výsledkem byly dvě obdržené branky. Ve třetí třetině jsme si už výhru pohlídali, a troufám si říct, zaslouženě jsme brali 3 body,“ netajil se po utkání hlavní trenér Pirátů Michal Koza.

Piráti uzmuli v derby druhou výhru víkendu!

Náladu po sobotní porážce si mohla v neděli spravit Mladá Boleslav, která nastoupila proti KOVU. Svůj výkon pomalu stupňovala a v závěrečné části vstřelila hned osm branek. Nakonec se zastavila až na čtrnácti přesných střelách. Svému soupeři dovolila skórovat v celém zápase pouze jednou.

Druhou výhru víkendu si připsal Hradec, který si na vlastní půdě poradil v pikantním východočeském derby s pardubickým Autosklem. „Extraliga je hodně vyrovnaná a letos mě opravdu baví, že každý může porazit každého a prakticky každý zápas má obrovský náboj. Derby je vždycky duel, kde se mažou všechny rozdíly. My jsme šli do zápasu se změnami v sestavě, vzhledem ke startu některých kluků v mateřském týmu. Zvolili jsme oproti sobotě jinačí taktiku a do hry zasáhl velmi mladý kádr. V první třetině se nám díky využité přesilovce podařilo jít do vedení, což bylo pro další vývoj zápasu velmi zásadní. Kluci si začali věřit ještě víc, a i když Pardubice srovnaly krok na 1:1, hráli jsme dál to, co jsme chtěli. Druhá třetina se ukázala být zlomová v celém zápase. Často se nám stávalo, že jsme právě ve druhé třetině přestávali dodržovat herní taktiku a plynuly z toho fauly, obdržené branky a hrubé chyby. I když nás Pardubice chvílemi zatlačily, povedla se nám přesilovka a dvě brejkové situace a vyhráli jsme druhou třetinu 3:0,“ těšilo hradeckého Michala Kozu.

„Ve třetí třetině nás Pardubice zatlačily a po našich chybách při vyhození balónku jsme soupeři nabídli luxusně dlouhou přesilovku 5 na 3. Musím pochválit naše kluky, kteří to famózně ustáli a paradoxně jsme inkasovali až při pardubické přesilovce 5 na 4. Vyhrané derby jsme v poslední minutě potvrdili gólem Lukyna Černého do prázdné branky. Zároveň Nik Dlouhý zaznamenal v zápase hattrick a výraznou měrou přispěl k nedělnímu úspěchu. Po tomto víkendu si zaslouží pochvalu celý tým, kluci se zase semkli a ve hře bylo vidět, že chtějí hrát první balónky, tlačili se do brány a zároveň dokázali držet a věřit v nastavenou taktiku, což se ukázalo jako zásadní. Obrovskou poklonu zaslouží gólman "Fugas" (Jaroslav Fukárek pozn. red.), který tým neskutečně podržel a pochytal velkou porci střel a jasných "gólovek". Na svůj věk předvádí ve vyšší soutěži, než je jeho kategorie, fantastické výkony,“ je velmi spokojený trenér královéhradeckých Pirátů Koza.

Po vysoké výhře se Prachatice v neděli v utkání s Plzní nedokázaly prosadit a podlehly svému soupeři 0:3. „Vstup do utkání jako v sobotu špatný. Padesátá vteřina a opět jsme prohrávali. V úvodu máme velký problém s disciplínou a jsme neustále vylučováni. Hosté lacinou brankou odskočili na dvougólové vedení. Neustále nám dělal problém pohyb a důraz hostí a těžko jsme se dostáváli do šancí, a když jsme se do ní dostali, tak nás brzdil nedůraz v koncovce. Ve druhé třetině přidali hosté ještě jednu branku a zkušeně si vítězství pohlídali. V sobotu jsme odehráli dobré utkání, i přes špatný úvod jsme si s tím dokázali poradit a soupeře přehrát. V neděli to byl těžký soupeř. Opět špatný vstup a proti Plzni se utkání špatně otáčí, když ještě hrajeme nedisciplinovaně, na tom musíme zapracovat,“ ví Čapek.

„Do utkání jsme vstoupili aktivně a brzy vedli o dvě branky. Poté naše aktivita trochu opadla. Střídali jsme dobré herní pasáže s těmi méně vydařenými, ale i tak musím hodnotit výkon kladně. Na čem musíme opravdu zapracovat jsou přesilovky. Ty nám letos zatím moc nejdou,“ našel i přes výhru chybu týmu plzeňský trenér Tomáš Semera.

Body do tabulky nedovolilo svému soupeři přidat Kladno, které si s Dobřany poradilo 8:2. „Od začátku zápasu jsme dominovali na hřišti a zaslouženě jsme získali tři body. Jsem spokojen s předvedenou hrou, jen v určitých fázích zápasu jsme zbytečně byli nervózní a neuklidnili jsme hru, teď nás čekají soupeři z horní poloviny tabulky, kde musíme udržet koncentraci po celý zápas,“ upozorňuje kouč Kladna Jaroslav Procházka.