Extraliga juniorů

Junioři Prachatic oslavili první výhru! Hostivař odčinila výprask z minulého týdne

V Extralize juniorů se odehrálo během prvního říjnového víkendu hned devět utkání. Nejlépe se dařilo Hostivaři, která slavila dvě tříbodové výhry. O bod méně si připsalo Ústí nad Labem, jež si poradilo na své půdě s Kert Parkem až po samostatných stříleních.

Ústí si poradilo s oběma pražskými celky

Dva zápasy čekaly na Ústí, které se nejprve v sobotu střetlo s pražským KOVEM na jeho půdě. „I přes nepříznivé počasí jsme předvedli poměrně dobrý výkon, hráči plnili pokyny, které jim byly řečeny před zápasem, a dokráčeli si v pochmurném počasí pro tři body,“ těšilo vedoucí týmu ústecké Elby Markétu Štroufovou.

O den později pak narazila Elba DDM na Kert Park, s nímž si poradila až po samostatných stříleních. „Před zápasem bylo jasné, že nás bude čekat mnohem těžší souboj než v sobotu. Utkání bylo poměrně vyrovnané, i přes vlažný začátek, kdy jsme obdrželi dva rychlé góly, jsme zvládli srovnat. Ve třetí části jsme se dostali do vedení 4:3 a už to vypadalo, že tři body zůstanou naše. Soupeř však s odvolaným brankářem vyrovnal devět vteřin před koncem. Nájezdy rozhodl náš šikula David Magasanik, který završil touto brankou hattrick,“ popsala zápas Štroufová.

„Utkání v Ústí jsme začali výrazně lépe než v sobotu doma s Hradcem, a již ve čtvrté minutě šli do vedení 2:0. Bohužel jsme si neodpustili opět naše hrubé chyby a do konce třetiny bylo srovnáno. Ve druhé i třetí části jsme museli dotahovat vždy jednobrankový náskok domácích, a to se nám povedlo, kdy jsme na konci utkání hráli 2,45 minuty bez brankáře a srovnali devět sekund před koncem základní hrací doby. V nastavení jsme měli blíž k rozdílovému bodu, a to hlavně nabídnutou přesilovou hrou, ale domácí gólman měl dobře postavené tyčky. V nájezdech jsme již neskórovali, a tak jsme na hřišti úřadujícího mistra brali pouze bod. Může nás mrzet ztracený náskok, a hlavně neproměněné šance ve druhé třetině,“ je si vědom hlavní trenér Kert Parku Karel Manhart.

Prachatice slavily první vítězství v soutěži

Také sobotní utkání skončilo pro Kert Park až po samostatných stříleních, ve kterých však bral výhru nad Hradcem Králové on. „Z naší strany ne moc povedené utkání. Soupeře jsme nepodcenili, ale vázla nám souhra, neměli jsme klid na hokejkách a možná jsme nezvládli roli mužstva, které mělo doma získat plný počet bodů. Hradec hrál asi to, na co měl, zbytečně nic nevymýšlel a bylo vidět, že jeho hráči plní do puntíku taktické pokyny trenéra,“ všiml si lodivod Pražanů Manhart.

Jasné vítězství v Dobřanech naopak slavily Prachatice, které k šesti brankám přidaly navíc čisté konto! „Měli jsme dobrý vstup do utkání, a hned v úvodu jsme se ujali vedení, které nás uklidnilo a do konce první třetiny jsme vstřelili ještě dvě branky, čímž jsme rozhodli o osudu utkání. Ve druhé třetině jsme naše vedení ještě navýšili na 0:5, a tím jsme se přiblížili k našemu prvnímu vítězství v soutěži. To jsme potvrdili posledním gólem v závěrečné části. I přes výhru je stále na čem pracovat, a tak doufám, že nás tato výhra nakopne k dalším,“ věří v další bodové příděly kouč Prachatic Vít Čapek.

Na čele tabulky se drží Letohrad, který tentokrát zdolal Plzeň díky dobré první třetině. „Od zápasu s Plzní jsme čekali náročný boj. Povedl se nám vstup do utkání, když jsme se v první třetině ujali díky lepšímu pohybu a četným střelám tříbrankového vedení. Nastoupili jsme do utkání s velkým odhodláním věnovat výhru našemu střelci Dominikovi Řehákovi, který po čtvrtečním tréninku havaroval s automobilem a leží ve stabilizovaném stavu v nemocnici. Když se vrátím k zápasu, neskutečně mě rozhněvaly zbytečné fauly, kvůli kterým jsme soupeře vrátili do zápasu. Snad celou druhou třetinu jsme hráli ve čtyřech nebo ve třech. Ve velmi emotivním duelu jsme se v závěrečné části alespoň částečně vrátili ke své hře a pojistili si cenné vítězství. S výsledkem panuje spokojenost, s výkonem už tolik ne, ale nyní mám myšlenky hlavně na Dominika, aby byl v pořádku a tým za něj bude na dálku bojovat alespoň na hřišti,“ vzkázal na dálku podporu svému svěřenci trenér Letohradu Filip Červinka.

„Do utkání jsme vstoupili bojácně a s přílišným respektem, prohrávali jsme osobní souboje a tím nás domácí dostávali pod tlak. První třetinu vyhráli zaslouženě 3:0. Od druhé třetiny jsme zlepšili pohyb i důraz, ale bylo z toho jen jednobrankové snížení v přesilovce. Ve třetí třetině jsme chtěli pomýšlet na zdramatizování utkání, ale hráli jsme nedisciplinovaně a domácí si vedení zkušeně pohlídali,“ mrzela porážka trenéra Plzně Tomáše Semeru.

Bez inkasované branky dokázali odehrát utkání hráči pardubického Autoskla, kteří si vyšlápli na Kladno. „Do Pardubic jsme jeli s odhodláním poprat se o body, ale první třetinu jsme prospali a domácí zaslouženě šli do dvoubrankového vedení, ve druhé a třetí třetině jsme se snažili něco se zápasem udělat, ale po individuálních chybách nás domácí trestali,“ našel důvody porážky trenér Kladna Jaroslav Procházka.

Hostivař inkasovala ve dvou utkáních pouze jednou

Těsnou výhru si v neděli připsala Plzeň na půdě Třince, kde domácí hráči nenašli na plzeňského brankáře recept. „V utkání v Třinci na asfaltovém povrchu mnoho hokejbalové krásy nepřineslo. Nabádal jsem hráče k jednoduché hře a časté střelbě. I přesto, že jsme soupeře přehrávali a vytvářeli si střelecké příležitosti, byli jsme v zakončení špatní. Díky dvěma ušmudlaným brankám si odvážíme tři body,“ nepotěšila příliš tříbodová výhra hostujícího trenéra Semeru.

Dvě vítězství slavila Hostivař, která v neděli uspěla na půdě KOVA. „V celém utkání jsme měli více ze hry, nicméně naše převaha byla dosti jalová. KOVO pozorně bránilo a dobře využívalo jakékoliv možnosti pro protiútok, když jsme se nechali strhnout hrou a útočili v pěti lidech. Jsme rádi, že jsme toto bojovné a vyrovnané utkání nakonec zvládli. Zvláště po výprasku z minulého týdne,“ měl radost z výhry kouč Hostivaře Jiří Vaniš. Náladu si ještě více zvedli hráči Hostivaře v úterý, kdy se utkali s Mladou Boleslaví. Soupeři nedovolili skórovat a slavili výhru 3:0.