Extraliga juniorů

Junioři Hradce zažili černý víkend, Boleslav překvapila pardubické Autosklo!

Další nabitý víkend Extraligy juniorů dopadl nejlépe pro ústeckou Elbu DDM, která si připsala šest bodů. Po jasné výhře pardubického Autoskla pro něj přišla naopak druhý den porážka.

Dva východočeské týmy uhájily čisté konto

Prachatice dobře rozehrály utkání s Hostivaří, proti které vedly po druhé třetině 3:2. V závěru však pražský tým zabral a se soupeřem si nakonec poradil. „Dnes to jsou vybojované tři body pro nás a zároveň trochu krutý výsledek pro soupeře, protože Prachatice podaly velmi dobrý výkon. Zcela vyrovnané utkání rozhodlo několik povedených individuálních akcí na naší straně,“ byl si vědom trenér Hostivaře Jiří Vaniš.

„Cestovali jsme k utkání s respektem, ale touhou uhrát dobrý výsledek. Vstup do utkání se nám vydařil, ale vlastní nedisciplinovaností jsme o vedení přišli. Na konci druhé třetiny jsme opět vedli, ale vlastními chybami jsme o vedení přišli znovu, a tak jsme ztratili i celý zápas. Domácí mají větší herní kvalitu než my a takové zápasy potřebujeme hrát, abychom se zlepšovali a hráči konečně mohli ochutnat vítězství. Za výkon musím hráče pochválit,“ vzkázal svým svěřencům prachatický kouč Vít Čapek.

Jasný zápas naopak odehrál Letohrad, který se utkal s Hradcem Králové. Svého soupeře k ničemu nepustil a zvítězil 8:0. „Do derby s Hradcem šla celá kabina nesmírně motivovaná, ale s respektem. Nechtěli jsme na nic čekat, na soupeře jsme od prvních minut vlétli, napadali jsme jeho rozehrávku hluboko v pásmu a z toho jsme vytěžili tři góly v první části. Uvolněné hráče jsem v první přestávce upozorňoval na hradeckou sílu a obraty, jako v případě jejich duelu proti Ústí nad Labem, kdy také prohrávali 0:3 a vyhráli 5:4. Tudíž jsem po hráčích vyžadoval ještě větší tempo doslova na krev a střelbu z každé pozice na gólmana, který očividně nebyl po první části ve své kůži. Vše šlo podle plánu a přidali jsme další čtyři góly. Od poloviny zápasu jsem stáhl největší tahouny, šanci dostali mladší hráči a ti se se soupeřem vyrovnali znamenitě. Přidali jsme totiž ve třetí třetině další gól, a hlavně v poklidu ubránili čisté konto. Týmu patří velké poděkování, přesně takhle si představuji maximální výkon od taktické porady před zápasem, samotný výkon v duelu a plnění všech pokynů,“ byl maximálně spokojen trenérský lodivod Letohradu Filip Červinka.

„Věděli jsme, že nás čeká jeden z nejtěžších soupeřů v letošním ročníku. Ačkoliv jsme se připravovali od úterý, celý tým přestal plnit veškeré taktické věci hned od prvního střídání, výsledkem toho byla nálož 8:0 korunovaná ostudným výkonem celého týmu. Jediné, co se dá vyzdvihnout, byla bojovnost mladých a méně zkušených hráčů, kteří se s tím poprali, jak mohli, včetně druhého gólmana "Vrkyho", pro kterého to byl jako pro čerstvého dorostence první těžký test. Bohužel vzhledem k našim obrovským chybám oba gólmani nedostali moc možností si zachytat, protože jsme většinou soupeře pustili do jasných situací, kde oba gólmani moc dělat nemohli,“ mrzelo hradeckého kouče Michala Kozu.

Se soupeřem si jasně poradilo také pardubické Autosklo, které přivítalo na svém hřišti Třinec, jemuž nedovolilo skórovat. „Neodehráli jsme zrovna dobré utkání. V sobotu jsme se po aktivním závanu na začátku přizpůsobili tempu soupeře a pak už byl na hřišti vidět jen příšerný hokejbal, ze kterého bolely oči. Víc bych to asi nekomentoval - byla to hrůza,“ neskrýval i přes výhru nespokojenost hlavní kouč Autoskla Jiří Doležal.

Nejvíce branek víkendu vstřelilo Ústí nad Labem, které dalo Dobřanům jedenáct branek. Čtyřmi góly a pěti asistencemi se blýskl Jan Škurla. „Zápas jsme začali poměrně opatrně, nicméně po první třetině se naši hráči otrkali, a i přes absenci některých hráčů jsme v utkání měli navrch. Výsledek 2:11 hovoří za vše,“ řekla vedoucí týmu ústecké Elby Markéta Štroufová.

Autosklo po jasné výhře nedokázalo zkrotit Tygry

Hradec Králové si nepřipsal výhru ani ve druhém utkání víkendu, kdy padl s Třincem. „Po velmi špatném sobotním zápasu jsme si chtěli maličko spravit chuť a jít si za povinným vítězstvím. Týmu jsme před zápasem připomněli některé problematické okamžiky z loňské sezóny, kdy jsme papírově slabší soupeře často podcenili a pak jsme se velmi komplikovaně dostávali ke třem bodům. Bohužel na hřiště přišel tým mistrů světa a jasných vítězů, což soupeř z Třince vycítil a po první třetině nás osprchoval úplně stejně jako Letohrad, a to 0:3. Paradoxem bylo, že jsme dostávali takřka totožné góly z předbrankového prostoru, kde měli hráči Třince tolik prostoru a času, že si mohli s naším gólmanem "Fugasem" ještě podebatovat, kam ten míček chce poslat,“ upozornil hlavní trenér Hradce Králové Michal Koza.

„Od druhé třetiny se naše hra mírně zlepšila, ovšem útočná fáze a přechod středního pásma připomínaly bušení hluchýho do vrat. Když už jsme se dostali ke střele, většinou jsme trefili přesně střed branky. Maličkou jiskru naděje vykřesal Viktor Zeman gólem na 1:3. Ve třetí třetině přišly zbytečné fauly a naši bídu podtrhli Třinečtí v přesilovce, kde sehráli hezkou akci a opět do prázdné branky skórovali na 1:4. Sáhli jsme po power-play, což byl jediný světlý okamžik v celém zápase, snížili jsme na 2:4 a sahali jsme po dalších gólech, které už nepřišly. Soupeři z Třince bych chtěl pogratulovat, protože podal obětavý týmový výkon a zaslouženě vyhrál. Naši kluci si musí místo nadávání, fňukání a neplnění taktických pokynů sáhnout do svědomí a vrátit se hlavami na hokejbalové hřiště. Zažil jsem herně a nasazením svého týmu nejhorší víkend v trenérské kariéře, takže i náš trenérský tým aktuálně musí zapracovat na zlepšení do dalšího zápasu,“ přiznal Michal Koza.

Po jasné výhře se utkání nepodařilo Autosklu. Branky si asi vystřílelo v sobotu, protože o den později nevstřelilo Boleslavi ani jeden. „V neděli jsme zase pod domněnkou, že všechno půjde lehce, zaspali začátek utkání a nechali si dát gól, na který se soupeř nenadřel. Stačil důraz na odražený míček. Bylo nám jasné, že všechno asi tak lehce nepůjde. Kluci začali konečně hrát a bušili do soupeře po celý zbytek zápasu, jenže dát gól nám bylo zapovězeno. Soupeř hrál na hranici obětavosti, skvěle mu zachytal gólman a když už jsme měli zavěsit do prázdné branky, promáchli jsme. Nemůžu říct, že bychom hráli špatně. Naopak! Byl tam pohyb, kombinace, šance, ale nespadlo to tam. Bohužel, s koncovkou máme zatím obrovský problém. Netýká se to jen zápasu s Boleslaví,“ je si vědom kouč Autoskla Jiří Doležal.

Naopak druhou výhru víkendu oslavilo Ústí nad Labem, které si na domácí půdě poradilo hlavně díky druhé třetině a Plzní. „Repríza finále se nesla ve vyrovnaném duchu, o kterém mluví také poměr střel (27:26). Mužstvo makalo na 110 % a předvedlo dobrý výkon. Z celého víkendu jsme vytěžili maximálních šest bodů, za což jsme nesmírně rádi. Věříme, že předvedený výkon i výsledky budou pokračovat ve stejném duchu,“ přeje si vedoucí týmu ústecké Elby DDM Markéta Štroufová

„Ve čtvrtém zápase v řadě, na hřištích soupeře, jsme chtěli už zase bodovat. Do utkání jsme vstoupili dobře, hráli jsme to, co trénujeme a co si říkáme. Bohužel je to sport chyb a kdo těch chyb udělá v zápase míň, většinou vyhrává. My jsme jich dnes nasekali opět strašně moc a tím pádem jsme soupeři velmi lacině odevzdali všechny body. Je to další hloupá prohra, ale je potřeba se z toho poučit,“ upozorňuje plzeňský trenér Tomáš Semera.

Kert Park rozhodl dohrávku proti Kladnu ve druhé třetině

První patnáctiminutovka mezi Kladnem a Kert Parkem byla vyrovnaná, v té druhé si však hosté vytvořili tříbrankový náskok, díky němuž nakonec brali vítězství v celém utkání. „Ve včerejším utkání bych viděl tři zásadní momenty. Výborný vstup z naší strany, kdy jsme soupeře více jak půlku první třetiny k ničemu nepustili a z našeho tlaku vytěžili dvě branky. Ve třetí třetině, když soupeř snížil na 2:4, jsme ubránili naše oslabení 5 na 3, a to s odloženým trestem. A parádní výkon našeho gólmana Šacha, který soupeře vychytal, a to hlavně v našem oslabení, kde Kladno bylo hodně aktivní. Celkově utkání hodnotím hodně pozitivně, a to nejen z naší předvedené hry, ale i ze strany soupeře,“ těšilo lodivoda Kert Parku Karla Manharta.

„Soupeři lze jen pogratulovat k výhře, ale i za perfektní výkon po celý zápas. Z naší strany bohužel není co komentovat, někteří hráči si možná uvědomí po přečtení tohoto komentáře, že se zúčastnili zápasu Extraligy juniorů. Jediný, koho můžu pochválit, je brankář Adam Pulec, který nás držel v zápase, jen díky němu neskončilo už v první třetině debaklem. Hráči si co nejdříve musí uvědomit, že bez rychlosti, nasazení a bojovnosti se nedá hrát, teda hrát ano, ale ne vyhrávat,“ neskrýval zklamání hlavní kouč Kladna Jaroslav Procházka.