Extraliga juniorů

Junioři Plzně ovládli derby, Letohrad stále stoprocentní a Autosklo udolalo Kert Park!

Extraliga juniorů nabídla velmi nabitý víkend. Kladno odehrálo hned tři zápasy, protože si přidalo navíc utkání také v úterý. Nejvyšší výhru víkendu zaznamenal Letohrad, který si po Kladnu připsal výhru také nad Mladou Boleslaví, a to 8:1.

Kert Park dohnal ztrátu, Autosklo ale slavilo

Velmi vyrovnané utkání odehrál Kert Park s Autosklem. Pražský celek musel po první třetině dohánět dvoubrankovou ztrátu, což se mu povedlo v té druhé. Další branka už nepadla a Autosklo nakonec bylo úspěšnější až po samostatných stříleních. „Do utkání jsme vstoupili vlažně a toho soupeř využil. Po našich opět hrubých chybách jsme šli do kabiny s mankem dvou branek. Ve druhé třetině jsme výrazně zlepšili pohyb a skóre srovnali. Do závěrečné části jsme šli s tím, že doma urveme všechny body. Soupeře jsme moc k ničemu nepustili, ale i přes stoupající tlak se nám nepodařilo vstřelit rozhodující branku. V prodloužení jsme dobře ubránili oslabení, ale ani v této části se nám pak nepodařilo rozhodnout. Nájezdy rozhodla stoprocentní úspěšnost hráčů z Pardubic, kdy my jsme jednou neuspěli po nastřelení levé tyčky,“ mrzelo hlavního trenéra Kert Parku Karla Manharta.

„Na Kert Park jsme jeli bez několika opor, což nám trochu stěžovalo naše plány v Praze překvapit a nějaký bod přivézt. Soupeře jsme však v první třetině zaskočili a po střele ještě dorostence Míry Hálka a důrazu Martina Janečka jsme vedli 2:0. Od druhé třetiny ale Kert přitvrdil a bylo ho všude plno. Jeho tlak zesílil ještě víc po vstřelení kontaktního gólu. Do konce druhé části se mu podařilo vyrovnat a s námi to nevypadalo vůbec dobře. Kluci ale ve třetí třetině zabrali a svojí obětavostí vybojovali prodloužení a i samostatné nájezdy. V těch jsme byli stoprocentní, a tak si nakonec odvážíme dva překvapivé body. Celý tým včetně mladíka Bitnara v brance musím pochválit za obětavý a bojovný výkon,“ panovala naopak spokojenost na pardubické straně u kouče Jiřího Doležala.

Letohradu se povedlo utkání proti Kladnu, to se totiž střelecky trápilo a probudilo se až v samém závěru, kdy už bylo ale pozdě. „Perfektní zápas, sice jsme prohráli, ale domácím jsme byli více než vyrovnaným soupeřem, jediné, co nám chybělo na rozdíl od Letohradu je využití brankových příležitostí. Hráči zaslouží pochvalu za nasazení a dodržování taktických pokynů po celý zápas,“ našel si pozitiva utkání kouč Kladna Jaroslav Procházka.

„Do utkání jsme vstoupili téměř v nejsilnější možné sestavě, což soupeř ne a hned zkraje zápasu hrál pro mě překvapivě hodně aktivně, napadal rychle naši rozehrávku, a to nám činilo neskutečné problémy. Do hry nás dostávaly přesilové hry a jelikož jsme v první části vystřelili jen čtyřikrát na branku soupeře a dali jeden gól, tak s efektivitou v zakončení panovala spokojenost. Nicméně výkon nebyl optimální a před druhou třetinou došlo k rázné promluvě. Ta trochu pomohla, ale soupeř hrál výborně a nepouštěl nás do vyložených šancí. Naštěstí se nám podařilo odskočit na rozdíl dvou branek a do třetí periody jsme šli s tím, abychom hlavně neinkasovali, hráli zodpovědně a zvýšili četnost střel. Poslední pokyn se povedl a přidali jsme další dvě branky. Následně se do hry dostali i náhradníci a směřovali jsme v poklidu za vítězstvím. Těsně před koncem zápasu za stavu 4:0 ale přišla zbytečná vyloučení a Kladnu jsme při hře bez brankáře dovolili dvakrát skórovat a pokazit tak našemu brankáři čisté konto, to nás dost mrzelo a už se to nesmí nikdy opakovat, musíme hrát do posledních vteřin zápasů stejně jako náš srdnatě bojující soupeř,“ upozornil letohradský trenér Filip Červinka.

Vyrovnané utkání se odehrálo také mezi Hostivaří a Ústím. Elbě DDM stačilo pouhých jednačtyřicet sekund, aby rozhodla o své výhře. „Narazili jsme dnes na velmi kvalitního soupeře s výborným gólmanem v zádech. Škoda naší nevyužité převahy ze závěru první třetiny. Pokud by se nám podařilo vstřelit branku/branky jako prvnímu, mohl být osud zápasu jiný. Takto se soupeř ujal dvougólového vedení a zkušeně dovedl utkání až k vítěznému konci,“ neskrýval zklamání hostivařský trenér Jiří Vaniš.

„Oproti minulému nepovedenému utkání v Hradci, kdy jsme ztratili vedení 3:0, hodnotím zápas kladně. Kluci si vzali k srdci to, co jim trenér naordinoval. Vyrovnané skóre po první patnáctiminutovce odpovídalo předvedené hře. Troufám si říct, že ve druhé periodě jsme byli na place o něco lepším týmem. Dostali jsme se díky přesilové hře do vedení, následný gól Jana Škurly nám přinesl dvoubrankové vedení. Soupeř dokázal snížit na rozdíl jediné branky, když jsme laxně nechali jejich hráče dostat se v našem oslabení do dobré střelecké pozice, ze které prostřelil Totha. Po zbytek utkání jsme nedopustili zdramatizování zápasu a odvezli si cenné tři body,“ zhodnotila utkání vedoucí týmu Ústí nad Labem Markéta Štroufová.

Hradec udolal nováčka z Prachatic až v nájezdech

Až po samostatných stříleních skončil zápas mezi Prachaticemi a Hradcem Králové. Domácí se zvládli dostat v první patnáctiminutovce do jednobrankového vedení, druhá třetina už ale přinesla gólů více. Celkem jich padlo pět a na tabuli svítilo vyrovnané skóre. Prodloužení vítěze neurčilo, a tak musela na řadu přijít samostatná střílení. V těch byli úspěšnější hosté, kteří si připsali bod navíc.

Jako jediným týmem, který nepustil za svá záda jediný gól, byla Plzeň. V západočeském derby s Dobřany se jí dařilo a vyhrála 0:5 z pohledu Snacku. „V první třetině jsme nehráli tak, jak jsme chtěli a jen díky šťastné střele vedli 1:0. Od druhé třetiny jsme zlepšili pohyb a herní projev celkově, výsledkem byly hned čtyři branky. Ve třetí třetině, která byla na dlouho přerušena lékařským zásahem na pomoc domácímu brankáři, a kterému přejeme brzké uzdravení, se již nic podstatného nestalo,“ zhodnotil zápas trenér Plzně Tomáš Semera.

První body do tabulky si připsalo pražské KOVO, které si vyšláplo na Třinec. Po první třetině bylo utkání vyrovnané, ale pak KOVO udeřilo. Svého soupeře přestřílelo téměř dvojnásobně a v prostřední patnáctiminutovce z toho těžilo hned čtyřikrát, čímž svému soupeři uteklo a náskok už udrželo až do konce.

Kladno odehrálo tři utkání a bralo dvě výhry

Ve druhém utkání víkendu se Kladno střetlo s Třincem. Do zápasu vstoupilo velmi dobře, čímž rozhodlo již brzy o své výhře. „Po porážce s Letohradem jsme doma chtěli vyhrát, a to se povedlo, nakonec to bylo jediné pozitivum tohoto zápasu. Jediná první třetina byla z naší strany trochu hokejbalová, ve zbytku zápasu jsme začali přidržovat míček, hráli jsme pomalu bez pohybu, bez střelby. Nebyl to z naší strany povedený výkon,“ nebyl spokojený hlavní kouč Kladna Jaroslav Procházka.

Pro vysokou výhru a zároveň druhou víkendovou si došel Letohrad, který zdolal Boleslav. „Proti Mladé Boleslavi se do hry dostali dorostenci a další hráči širšího výběru. Snad poprvé v kariéře jsme hráli na čtyři útoky a tři obrany a neslo to své ovoce. Soupeř, který přijel jen s deseti lidmi nám stačil polovinu zápasu, jeho útočníci se nás snažili aktivně napadat a my věděli, že když mu oplatíme stejnou mincí, že nám síly vydrží o dost déle, a tak se i stalo. Po vyrovnané první třetině přišel náš brankostroj, hráči se neustále tlačili do zakončení, spolupracovali a jejich výkon mě oproti sobotnímu duelu proti Kladnu maximálně potěšil,“ byl s celkovým projevem svého týmu spokojený hlavní trenér Letohradu Filip Červinka.

Také ve druhém zápase víkendu musel Kert Park dohánět ztrátu. Proti Plzni se mu podařilo dostat v druhé půlce do těsného vedení, které nakonec udržel do konce utkání. „Po ztrátě dvou bodů ze sobotního utkání, kde nám nevyšla první třetina, jsme nechtěli tuto chybu opakovat. Bohužel vývoj i nedělního zápasu byl z naší strany jak přes kopírák. Soupeř se dostal opět do vedení a my museli dotahovat. Utkání bylo opět hodně vyrovnané se spoustou šancí na obou stranách. Zlepšeným výkonem se nám podařilo skóre otočit a vydržet v konci zápasu narůstající tlak soupeře. S plným bodovým ziskem jsem spokojen, musíme však hodně zapracovat na udržení maximální pozornosti v celém utkání,“ upozorňuje lodivod Kert Parku Karel Manhart.

„Zcela rozdílný nástup jsme měli o den později, a díky velice dobře odehrané první třetině jsme po zásluze vedli. Bohužel druhá třetina byla z naší strany katastrofická. Kupili jsme jednu chybu za druhou, ztráceli a kazili co se dalo, domácí tak utkání otočili. Ve třetí třetině jako by na nás stále ležela deka a už se nám nepodařilo se do utkání vrátit a konečný výsledek změnit,“ mrzelo trenéra Plzně Tomáše Semeru.

Ve třetím zápase se střetlo Kladno v úterý s KOVEM na jeho půdě. Hned v první třetině se dostalo Kladno do čtyřbrankového vedení, ve zbytku utkání srovnalo domácí mužstvo krok, ale na odvrácení vysoké porážky již bylo pozdě. „Konečně jsme to po Třinci pochopili, a od začátku zápasu jsme hráli v pohybu se střelbou, tlačili jsme se do brány, a hlavně jsme proměňovali šance. Odehráli jsme parádní tři třetiny,“ byl nadšený Jaroslav Procházka.