Extraliga juniorů

Junioři Hradce předvedli obrat a porazili loňského vítěze! Dva týmy s čistým kontem

Až na Mladou Boleslav vstoupily do nového ročníku hned během prvního víkendu všechny celky Extraligy juniorů. Nejlépe se dařilo týmům Hradce Králové a Hostivaře, které vstřelily shodně pět branek. Ani jedno vítězství se však nerodilo jednoduše.

KOVO nenašlo recept na brankáře Autoskla

Dobřany po první třetině sice nad Kert Parkem vedly, ale domácí celek zabojoval, a nakonec vybojoval vítězství. „Utkání nebylo vůbec jednoduché. Rychle vstřelená branka nám sebrala trochu koncentraci a dvě fatální chyby v obranném pásmu znamenaly pro soupeře vedení. To Dobřany nakoplo a výborný výkon brankáře Hrubého držel hostující do poslední chvíle utkání na bodech. Od druhé třetiny jsme sice na place dominovali, ale trápení v koncovce nás dostávalo trochu pod tlak. Tři body z tohoto duelu jsou pro nás nakonec zlaté,“ je si vědom kouč Kert Parku Karel Manhart.

„Vzhledem k tomu, že v sestavě nastoupili kluci mladších ročníků, pak jsme spokojeni. Celý tým plnil poctivě úkoly, které jsme si předsevzali. Výborně zachytal Michal Hrubý a velmi dobře se uvedl i loňský mladší žák Radek Vajda. Na výsledky zápasů bohužel ani letos koukat nemůžeme, už jen kvůli věkové skladbě týmu. Na kluky jsme i přes dnešní prohru pyšní. Domácí nás svalili až minutu před koncem na rozdílový gól,“ byl i přes prohru spokojený hlavní trenér Dobřan Václav Šlehofer.

Kladno hostilo na své půdě nováčka z Prachatic, s nímž odehrálo vyrovnanou první třetinu. Poté se ujalo vedení, které udrželo až do konce zápasu. „Na Kladně se hrálo velice dobré utkání, hosté z Prachatic mne hodně překvapili kvalitní hrou. Tři body jsme doslova vydřeli v závěru zápasu,“ mohl být s výsledkem nakonec spokojený kladenský trenér Jaroslav Procházka. Bez inkasované branky odehrálo utkání pardubické Autosklo, které se střetlo s Kovem. Po druhé třetině držel pražský celek těsné jednobrankové vedení, v závěru však přidalo další dva zásahy a zvítězilo 3:0.

Hradec otočil utkání s mistrovskou Elbou!

Hradec po první třetině prohrával už o tři branky, ale nesložil zbraně, a nakonec vyhrál těsně 5:4. „Zápas začal ve velkém tempu, hra byla celkem vyrovnaná, ovšem pak přišla naše naprosto zbytečná vyloučení v situacích, kdy nebyl vůbec důvod k faulům a pustili jsme Ústí na koně. Tak zkušený tým toho využil a třemi góly nás pro první třetinu vymazal z plastu. Nutno podotknout, že ten rozdíl mohl být i větší, ale "Fugy" (Jaroslav Fukárek pozn. red.) v brance nás podržel. Při hře 5 na 5 jsme byli vyrovnaným týmem, takže bylo stále na čem stavět. V kabině jsme si určité věci vyříkali a od druhé třetiny přišel na hřiště ten bojovný a zarputilý Hradec, jak ho znám, a jak chceme, aby kluci hráli. Začalo se nám víc dařit v soubojích, přestali jsme faulovat a obraz hry se otočil. Hodně k tomu pomohl gól naděje od Kuby Rakovského a postupně jsme se na soupeře dokázali gólově dotáhnout,“ popsal první půlku utkání hradecký Michal Koza.

„Ve třetí třetině to bylo trochu kdo s koho. My jsme Ústí dali šanci obrovskou hrubkou v naší přesilovce a opět jsme po zásluze byli potrestáni. Ovšem kluci to nevzdali, dokázali jsme vyrovnat a minutu před koncem jsme naopak my využili díru v obraně Ústí a Vláďa Čech se nemýlil. Za mě to na první zápas v sezóně byla velká podívaná z obou stran, hrál se hokejbal, padaly góly, bylo sice vidět značné množství chyb, ale kdo přišel, rozhodně se nenudil. Jsem rád, že Hradec ukázal svou tvář a že si i kluci dokázali, že ačkoliv máme mladý tým, tak jsme schopní porazit kohokoliv,“ neskrýval spokojenost Koza.

„Do začátku zápasu jsme vstoupili aktivněji a po několika vypracovaných šancích jsme se dostali do vedení 3:0, které vydrželo do konce první třetiny. Od druhé třetiny se však zhoršil pohyb z naší strany, soupeř se začal dostávat do nebezpečných šancí, které také proměnil a srovnal stav. Bohužel ani to nás nenakoplo a Hradec přetavil tři body na svoji stranu, když jsme půl minuty před koncem zápasu nechali zcela volného hradeckého útočníka běžet v brejku, který proměnil. Tento laxní přístup se nám v příštích zápasech nesmí stávat,“ je si vědoma vedoucí týmu Markéta Štroufová.

Hostivař rozhodla utkání v první třetině

Jediným týmem, který dokázal zvítězit na hřišti soupeře, byl Letohrad, který si pro tři body došel postupnými kroky. „Na první utkání do Třince jsme nemohli vyrazit v nejsilnější možné sestavě, šanci tak dostali dorostenci, kteří se velmi dobře ukázali v letní přípravě. Od začátku utkání jsem nabádal hráče, aby hráli na nepříjemném povrchu jednoduše, vše směřovali na branku soupeře, ale to se v první části nedělo a Třinec občas hrozil z nepříjemných protiútoků. Od druhé třetiny už jsme byli jasně lepším týmem, zjednodušili jsme hru bez zbytečných nahrávek na nerovném povrchu, bohužel se z patnácti střel na branku ve druhé části uchytila jen jedna. Třetí část jsme ještě více přidali na aktivitě, čím dál více unavenému soupeři jsme nechtěli nechat oddychnout a z toho vyplynuly další dva góly a vítězství s čistým kontem, za což jsem nesmírně rád, protože Třinec bude na domácím hřišti nepříjemným soupeřem pro všechny týmy,“ upozorňuje hlavní kouč Letohradu Filip Červinka.

Hned v prvním kole se střetli loňští medailisté. Do utkání měla lepší vstup Hostivař, která díky tomu nakonec vyhrála celý zápas. „Navzdory kluzkému povrchu jsme viděli velmi pohledné utkání z obou stran. Povedl se nám vstup do utkání a klíčem k úspěchu byl dle mého názoru fakt, že jsme vždy dokázali zareagovat na snížení stavu další vstřelenou brankou,“ našel příčinu výhry trenér Hostivaře Jiří Vaniš.

„Do prvního utkání sezóny jsme nevstoupili vůbec dobře. Již ve druhé minutě jsme domácím nabídli přesilovku za špatné střídání, kterou proměnili. Hned následující střídání jsme se nevrátili do obrany tak, jak bychom měli a rázem to bylo 0:2. Od druhé třetiny jsme "bušili" do soupeře, ale vždy, když se nám podařilo snížit a šancemi se schylovalo k vyrovnání, domácí znovu odskočili do dvoubrankového vedení. V zápase se nám vůbec nedařily přesilovky, to bylo doslova jedno velké trápení. V obraně jsme dělali školácké chyby a soupeř je trestal. I přesto se v zápase objevilo několik dobrých herních fragmentů a myslím, že je tak na čem stavět. Čeká nás ale spousta práce,“ upozorňuje plzeňský Tomáš Semera.