Extraliga dorostu

Dorostenci Suchdolu těsně porazili Beroun, Malenovice obraly o bod Svítkov!

Slunečný říjnový víkend přinesl v Extralize dorostu sedm zápasů. Rakovník odehrál dobrou druhou třetinu proti Plzni a bral tři body. První vítězství letošního ročníku si připsala Blatná, která vyhrála díky první patnáctiminutovce.

Divize Západ

Blatná oslavila první výhru!

První vítězství letošního ročníku si připsala Blatná, a to hlavně díky výborné první třetině, kterou vyhrála 4:0. Nové Strašecí nic nevzdalo a dvěma brankami ve střední části snížilo. Poslední patnáctiminutovka byla již vyrovnaná, ale Blatná si udržela vysoký náskok z úvodního dějství. „Naši mládežníci přijeli v pohodové atmosféře, ale v hlavě spíše řešili povrch na hřišti. V prvních minutách vše vypadalo na převahu hostů, která ale nebyla potrestána, a naopak soupeř využil pár svých pokusů a dokázal nám udělit lekci z produktivity. Bohužel to bylo klíčové pro tento duel. My jsme byli nedisciplinovaní, dělali jsme individuální chyby a někteří hráči nás dosti zklamali svým přístupem. Bohužel se musíme nejdříve zaměřit na svůj přístup ke hře, na to, čím chci týmu přispět na hřišti. Nemám z tohoto zápasu radost, protože nám opět ukázal několik pravdivých stránek o týmu. Soupeři každopádně gratuluji,“ vzkázal na dálku trenér Nového Strašecí Jaroslav Skalický.

Těsnou výhru slavil Rakovník, který obral o tři body Plzeň na její půdě. „Zápas se mi hodnotí těžko. S Rakovníkem je to zápas, který hráče posouvá bohužel jen po psychické stránce, protože soupeř hraje hokejbal pouze, když vede. Není to jen můj názor, ale i kolegů z dalších týmů. Je to zvláštní, protože v reprezentaci U15, kde jsem kluky z Rakovníku měl, se chovali úplně jinak. Je to samozřejmě trenérem. Musíme pracovat dál, dvě situace u branek soupeře jsme nevyřešili dobře. Myslím, že jedna branka soupeře platit neměla a jedna naše naopak ano, což mi potvrdí až video," byl po utkání zklamaný kouč Plzně Michal Edl.

„Postavily se proti sobě dva vyspělé tábory dorostenců, a podle toho vypadala hra, která se přelévala k jedné a druhé svatyni brankářů. Nejprve domácí šli do dvougólového trháku a my jsme museli odpovědět. V tomto momentu se ukázalo, jak silnou mentalitu v hráčích máme, nesložili jsme se z vývoje a dokázali utkání přetáhnout na svou stranu, když jsme po dvou třetinách vedli 3:2. Uvědomovali jsme si, že domácí budou chtít s tímto stavem ve třetí třetině něco udělat, což se jim i povedlo, když vyrovnali a využili přesilovku 5 na 3. V závěru zápasu, jako když ani jeden tým nechtěl prodloužení, šance se střídaly na jedné i druhé straně. Gól v poslední minutě jsme vstřelili my a jsme šťastní, že jsme udolali silného soupeře,“ panovala spokojenost u asistenta trenéra Rakovníka Pavla Slabého.

Až po samostatných stříleních skončil duel mezi Berounem a Suchdolem nad Lužnicí. Hostující celek se díky dvoubodovému vítězství drží na prvním místě tabulky. Keltům se podařilo ve třetí třetině vstřelit dvě branky, díky čemuž základní hrací doba nerozhodla, při dovednostní disciplíně však nakonec byli úspěšnější hosté.

Divize Východ

Hostivař zvítězila až po samostatných stříleních

Souboj pražských celků přinesl napínavou podívanou, která skončila až po samostatných stříleních a KOVO nakonec bralo pouze jeden bod. Hostivař se sice v první třetině ujala těsného vedení, které však hosté ve druhé patnáctiminutovce vyrovnali. Třetí třetina byla na branky vyrovnaná a Hostivař nakonec musela rozhodnout až svými dovednostmi.

Bez inkasované branky odehrálo utkání Autosklo, které si poradilo s Heřmanovým Městcem 3:0. „Druhý soupeř z top trojky za sebou a druhá prohra. Oproti zápasu s Hostivaří si musíme přiznat, že Autosklo bylo skutečně o něco lepší a zaslouženě vyhrálo, ale nebýt těch droboulinkých chybiček, kterých jsme se dopustili, tak i zde nebylo k bodům daleko, ale nedáváme góly, to bych viděl jako hlavní příčinu. Autosklo má oproti nám velkou výhodu ve výškové převaze, která jim pomáhá jak ve vytočení od mantinelu, nebo naopak při bránění našich útočníků. Těžko se mi klukům něco vytýká, protože bojovnost a nasazení nám rozhodně nechybí a vím, že většina jede na hranici svých možností. Musíme prostě makat dál. Příští týden nás čeká lídr tabulky, neporažený Svítkov – takže opět vůbec nic lehkého,“ je si vědom trenér Heřmanova Městce Jiří Kozel.

Branku svému soupeři nedokázala vstřelit ani Přelouč, která podlehla Brnu 0:2. „Po hrozném z našeho pohledu zápasu na KOVU nás čekal soupeř z Brna. Výhled na první letošní body zakalila opět početná marodka a fakt, že náš nejaktivnější hráč si musel plnit povinnosti ve svém mateřském klubu v první národce. I tak jsme do zápasu šli, že ho chceme urvat. Dařilo se nám tvořit hru a soupeře zavírat v jeho pásmu, jen střelba vázla a když už jsme vystřelili, tak s tím neměl soupeřův gólman žádné velké problémy. Oproti tomu jsme opět ve vlastním pásmu zbytečně ztráceli míčky, z čehož těžil soupeř a zavářel nám ve vlastním brankovišti. Opět jsme ukázali, že hra v oslabení je naší silnou stránkou, oproti tomu naše přesilovky jsou spíš trápení a než by nás nakoply, tak nás sráží. Celé utkání jsme hráli vyrovnanou partii a vše bylo o tom, kdo dá první gól, to se bohužel po dorážce povedlo soupeři, a i přes naši snahu srovnat skóre se nepovedlo, naopak soupeř po skvěle sehrané kombinaci skóre navýšil. Teď nás čeká dlouhé volno, ve kterém musíme nabrat síly, hráčům nastavit hlavy na vítěznou vlnu a konečně ukázat, co v nás je, že nejsme jen otloukánek, na kterém si soupeři budou dělat body. Soupeři gratuluji k vítězství,“ vzkázal kouč Jestřábů Michal Křemenák.

Prvním týmem, který obral o body Svítkov, jsou Malenovice. Pardubice však nakonec v prodloužení braly výhru. „Do utkání jsme vstoupili aktivně a po první třetině jsme vedli 2:0 po gólech Malého a Bláhy. Zdálo se, že máme zápas ve svých rukou. Bohužel ve druhé třetině přišel totální kolaps. Individuálními chybami jsme vrátili soupeře zpět do hry, vstřelil čtyři branky v rozmezí čtyř minut. Hosté nás vrátili do hry svou nedisciplinovaností, když nám nabídli dvojnásobnou přesilovku, kterou využil zaskakující kapitán Korbel. Do poslední třetiny jsme šli s cílem vyrovnat, a to se hned z kraje podařilo Bláhovi. Zápas se pak už jen dohrál a zdálo se, že oba soupeři se spokojili s jedním bodem. Gólovka však přišla ještě tři vteřiny před koncem, když Bláha vyhrál čistě buly a Korbel nechal vyniknout skvěle chytajícího Chovančíka. V prodloužení už se hrálo pouze na branku Malenovic, kdy nejprve sóličko v útočném pásmu předvedl Korbel, a z následující buly čistě vyhrál Korec na Hemžského, ten otřel puk o tyčku a zavěsil. Těžký zápas s kvalitním soupeřem, který disponuje dobrými fyzickými parametry. Nás nepochopitelná laxnost ve druhé třetině stála jeden bod. Působili jsme v ní jako nezkušení nazdárci. Vyzdvihnout musím výkon mladšího žáka Dana Martínka, který si odbyl svou premiéru v dorostu a ukázal, že na to prostě má. Příště nás čeká výjezd do Heřmanova Městce, kam si pojedeme napravit reputaci a odehrát kvalitní zápas s pro nás dobře známými Ježky. Těšíme se,“ prozradil lodivod Svítkova Martin Hlavsa.

„Zápas skvělý nahoru dolů, v první třetině jsme se nemohli dostat absolutně do tempa, ale ve druhé třetině se nám povedlo zápas otočit, pak i za pomoci určitých věcí, které nebudu specifikovat, se soupeř dostal zpět do hry a nakonec vyrovnal. V prodloužení se k nám štěstí obrátilo zády a prohráli jsme, ale přesto všechno si myslím, že jsme odehráli hodně dobré utkání a soupeři k výhře gratuluji,“ byl i přes prohru spokojený trenér Malenovic Adam Kovařík.