Extraliga dorostu

Dorostenci Plzně si ve vyrovnaném utkání poradili s Kladnem po nájezdech!

V západní divizi Extraligy dorostenců se odehrála tři utkání, z nichž hned dvě skončila až po samostatných stříleních. V obou případech musely vítězné týmy dotahovat ztrátu, což se jim v závěru utkání podařilo, a nakonec získaly o bod více.

Divize Západ

Dvě utkání musela rozhodnout až samostatná střílení

Svoje první utkání odehráli Rebelové, kteří však na výhru nedosáhli. Suchdol odehrál dobře hned začátek utkání a postupně přidal dalších deset branek, zastavil se tak až na třinácti přesných zásazích. Další dva zápasy západní divize naopak přinesly velmi vyrovnaný výsledek. Beroun se dostal v první třetině proti Rakovníku do dvoubrankového vedení, které však hosté ve třetí třetině smazali, a nakonec vyhráli po samostatných stříleních. „V Berouně jsme byli svědky kvalitního extraligového utkání dorostenců, které jsme si zkomplikovali nedisciplinovaností hned v první třetině, a to soupeř potrestal. Zlepšená hra a důraz nám pak přinesly vyrovnání a po pětačtyřiceti minutách byl stav zaslouženě vyrovnaný. V prodloužení branka nepadla a v nájezdech jsme byli šťastnějším týmem,“ těšilo asistenta trenéra Rakovníka Pavla Slabého.

„K utkání jsme nastoupili s početnou sestavou a hned od začátku jsme se snažili vytvořit brankové příležitosti, které nám soupeř daroval častým vyloučením. Povedlo se nám proměnit dvě šance v průběhu první třetiny. Ve druhé části jsme poctivě bránili, a i díky našemu brankáři gól nedostali. Do třetí části posílal soupeř už jen to nejlepší, co měl a my se bohužel dostali pod tlak, ze kterého dal Rakovník dva slepené góly. Samostatné nájezdy už jsou často o štěstí, které jsme tentokrát neměli na naší straně. Vzhledem k vývoji utkání je ztráta dvou bodů zklamání, ale zlepšený výkon je nadějí do dalších zápasů,” snažil se najít pozitivum trenér Berouna Petr Lašek.

Po samostatných stříleních vyhrála také Plzeň, která otočila utkání s Kladnem. „Na tento zápas jsem se velmi těšil, protože Plzeň je nejlepší soupeř, jakého můžeme potkat v sezóně. Od první buly to byl nádherný zápas z obou stran. Plzeň měla ve všech třetinách drtivý nástup, ale v prvních dvou se nám ho podařilo eliminovat a hru jsme vždy vyrovnali a po dvou třetinách jsme dokonce vedli 2:0. V té třetí jsme už bohužel tlak Plzně neustáli a inkasovali tři branky. Poté jsme hru opět vyrovnali, a i srovnali skóre. Na nájezdy jsme si věřili, ale Plzeň i v nich ukázala svou sílu a získala bod navíc. Na své kluky jsem hrdý, protože podali fantastický výkon a bod jsme si zasloužili, ale sportovně musím uznat, že Plzeň byla lepší, a tak bod navíc má taky zaslouženě. Jen mě mrzí, že takových zápasů v sezóně není mnohem víc, protože právě tyto zápasy kluky herně posouvají dopředu,“ mrzí nedostatek kvalitních zápasů trenéra Kladna Jakuba Kotka.

Divize Východ

Souboj pardubických celků vyzněl lépe pro Svítkov

Již druhou výhru v letošním ročníku zaznamenalo KOVO, které tentokrát narazilo na Kyjov a vstřelilo mu hned osm branek. „Do zápasu proti Kyjovu jsme nastoupili se stejným záměrem jako do předešlého zápasu proti Brnu. Zpočátku vše nasvědčovalo, že se tak stane. Brzy jsme vstřelili první gól a zanedlouho další. Poté však náš tým znatelně zvolnil, čehož okamžitě soupeř využil a snížil. První třetinu jsme dohráli v útlumu. Ve druhé třetině jsme předvedli už lepší výkon a získali rozhodující náskok, i když soupeř se nevzdával a neustále hrozil rychlými protiútoky. S výsledkem jsme spokojeni, ale o hře se to tak plně říct nedá,“ neskrýval zklamání trenér KOVA Pavel Kabát.

V pardubickém souboji panovalo po první třetině vyrovnané skóre, ale pak se slova ujal Svítkov, který díky tomu bral tři body. „Díky derby jsme mohli přivítat slušnou návštěvu a myslím si, že byl vidět pohledný útočný hokejbal. Bohužel do utkání jsme nevkročili šťastně a museli jsme vždy dotahovat. Za stavu 2:2 jsme mohli dokonce jít do vedení, ale známé pořekadlo "nedáš dostaneš" se opět vyplnilo. Po našich individuálních chybách šel soupeř do dvoubrankového vedení, které si zkušeně již pohlídal do konce zápasu. Dokud budeme dělat chyby a vysloveně darovat soupeřovi góly a někteří hráči nezlepší svůj přístup, tak se soupeři jako Svítkov nemůžeme počítat s nějakým bodovým přínosem,“ je si vědom kouč Autoskla Miloš Kamaryt.

„Již před zápasem jsme věděli, že se budeme muset obejít bez Kuby Rakovského, Marka Hemžského a Kuby Vojtěcha. Přesto jsme postavili tři kompletní lajny. Celý zápas jsme byli aktivnější a vytvářeli si spoustu šancí. Autosklo hrozilo ze svých klasických rotací, které nás většinou ale nedokázali překvapit. Zápas se zlomil ve druhé třetině pravděpodobně po gólu na 3:2. Oproti soupeři máme výhodu, že dokážeme poskládat tři vyrovnané pětky a po celý zápas jsme měli více sil. Hru jsme měli převážně pod kontrolou a kolektivním výkonem jsme si došli pro tři body z derby. Vyzdvihnout musím výkon Patryka Kutnara, který v obraně Autosklu nic nedovolil. V útoku skvěle zahrál Denis Drbal a ukázal, že je po nemoci zpět v dobré formě. V brance nám jistými zákroky pomohl Jirka Šťovíček. Chválím celý tým. Zapracovat musíme stále na přesilovkách, ve kterých se nám stále nedaří,“ upozornil na nedostatky trenér Svítkova Martin Hlavsa.

První porážku v letošním ročníku si připsaly Malenovice, které nestačily na Hostivař. „Slušný zápas, ve kterém jsme nakonec zvítězili. V příštích zápasech se ale musíme vyvarovat zbytečných vyloučení, kterých dnes bylo dost a mohlo by nás to mrzet. Teď nás čeká další nelehké utkání proti Ježkům z Heřmanova Městce a musíme se na to dobře připravit,“ uvědomuje si hostivařský kouč Tomáš Grepl.

„Zápas měl asi všechno, soupeř byl místy lepší, ale zápas byl prakticky až do konce otevřený na obě strany. Doplatili jsme na lehkovážné chyby v obraně, byť naše hra z obrany byla dobrá, tak se vždy stala nějaká ta chybka a to rozhodlo. Soupeři k výhře gratuluji a už se těším na další společné utkání, byl to skvělý zápas,“ byl i přes prohru s duelem spokojený Adam Kovařík.

Pět branek, a navíc udržené čisté konto, takový byl venkovní zápas Heřmanova Městce na půdě Přelouče. „Zápas proti Ježkům, ač to podle střel a výsledku nevypadá, byl náš nejlepší zápas v této soutěži. Kluci se nebáli hrát a nevyhazovali míčky jen tak nazdar. Beci si drželi pozice a nebáli se udělat pár kroků s míčkem. Skvěle nám šlo oslabení, jakmile se nám podařilo vyhodit míček, většinou jsme soupeře do třetiny už nepustili. Paradoxně to samé se dařilo soupeři a z kluků občas bylo znát, že se v naší přesilovce radši stáhnou, aby jim někdo neproběhl a nedal gól, což je na škodu. Ač to v komentářích nedělám a nemám to moc v oblibě, musím vyzdvihnout výkon našeho gólmana Lukáše Čáry, 76 střel a jen pět obdržených gólů, je neskutečné, kdyby dokázali naši hráči čistit předbrankový prostor efektivněji, bylo by obdržených gólů méně. U některých se projevila absence v trénincích a letní přípravě, což naši hru sráželo, bohužel bez běhání to v této kategorii nepůjde. Na to, že nás stále trápí marodka a chybí nám celá pětka těch starších a zkušenějších hráčů, jsme odehráli utkání velmi slušně. Soupeři gratuluji k výhře,“ vzkázal do Heřmanova Městce trenér Přelouče Michal Křemenák.