Extraliga dorostu

Domácí celky Extraligy dorostu nenechaly svým soupeřům žádné body

Kolotoč nového ročníku 2019/20 se rozjel opět naplno také v Extralize dorostu. V západní divizi však do hry vstoupily pouze dva týmy, z nichž úspěšnější bylo Kladno, které si s nováčkem soutěže z Blatné nakonec poradilo díky třem gólům ve druhé periodě utkání.

Divize Západ

Nováček vstoupil do hry bez vstřelené branky

Západní divize odstartovala první zářijový víkend pouze jedním utkáním. V tom se proti sobě postavilo Kladno a nováček z Blatné. Loňský účastník finálového turnaje si na úvod se svým soupeřem poradil, a to hlavně díky dobré druhé třetině, v níž dal všechny tři branky. „Do prvního zápasu sezóny jsme šli trošku nervózní, protože kádr se hodně změnil, a navíc jsme hráli se soupeřem, kterého jsme prakticky neznali. Ale od začátku zápasu jsme jasně diktovali tempo hry a Blatnou držel ve hře jejich brankář. Ve druhé třetině jsme konečně prolomili smůlu a vstřelili tři branky. V poslední třetině jsme dále soupeře tlačili, ale i přes velké množství šancí jsme už branku nevstřelili. Z pohledu hry jsem maximálně spokojen, protože kluci přesně dodržovali veškeré pokyny a bylo to znát. V dalším týdnu ale přijde opravdová prověrka pro náš tým, když zajíždíme na půdu Keltů,“ je si vědom kvality dalšího soupeře trenér Kladna Jakub Kotek.

Výsledky:

HBC Kladno vs. TJ Blatná Datels 3:0 (0:0, 3:0, 0:0)

Divize Východ

Pardubické týmy vstřelily sedm branek

Stěhování před novou sezónou postihlo KOVO, to je v letošním ročníku na rozdíl od toho loňského ve východní divizi a bude porovnávat síly s jinými soupeři. Na úvod ho čekal těžký boj s Heřmanovým Městcem, který nakonec velmi těsně prohrálo. „Do zápasu jsme chtěli vlétnout hodně aktivně a donutit osm hráčů soupeře co nejvíce běhat a tím je utavit. Dá se říct, že se to i povedlo, ale hlavně tím, že se hrál hokejbal nahoru dolů. Na hřišti to byla bitva a o každý míček se sváděl tuhý boj. Pohledných akcí bylo jen pár. V první třetině se nám povedlo jít do vedení zásluhou V. Šmída a lehce se zdálo, že soupeř začíná vadnout, ale to byl jen dojem závěru třetiny. Od druhé třetiny KOVO zase ožilo, a navíc se již nehnalo tolik dopředu a na svůj tlak si vždy počkalo. Dařilo se mu ve velké míře rozbíjet naše výpady a nám vůbec nešlo dostat míček až na brankáře. Soupeř byl v tomhle ohledu daleko lepší a vše, co přešlo přes modrou čáru, bylo zakončeno. KOVU se povedlo vyrovnat, když na několikrát dokázalo překonat do té doby bezchybného A. Páva,“ upozornil kouč Ježků Jiří Kozel.

„Před třetí třetinou hráči byli opět upozorněni, jak chceme chodit přes zahuštěné pásmo, ale i to se nám příliš nedařilo, navíc bylo znát, že se začíná vkrádat do hráčů určitá nervozita. Prvně zmíněná informace hráčům, že závěr zápasu díky rozložení sil na více hráčů bude náš, nebyla příliš pravdou, protože soupeř nás stále bez problémů stíhal. Na poslední minutku jsme poslali kombinovanou sestavu a ta udeřila půl minutu před koncem, když poskakující míček v brankovišti nakonec dotlačil do branky V. Šmíd a byl konec... NE! Kovo zahrálo neskutečný závěr, kdy bylo jedno plácnutí od vyrovnání, ale hokejky v brankovišti šly tak přes sebe, že se do naší branky míček nedostal. Neskutečně vydřené tři body. Na koukání ten zápas moc nebyl, ale body jsou naše, a myslím, že hodně cenné. KOVO rozhodně nebude patřit k soupeřům, kteří se budou jednoduše porážet," je si vědom trenér Ježků.

Dalším nováčkem u dorostenců je Přelouč, která se v utkání s Autosklem nedostala téměř ke slovu. „Do utkání jsme šli s tím, že chceme hrát ofenzivní hokejbal a trávit co nejvíce času v naší útočné třetině. To se nám dařilo po celou dobu utkání a nebýt skvělého výkonu brankáře Přelouče, rozdíl ve skóre by byl ještě větší. Bylo znát, že to bylo první ostré utkání a tým není ještě zcela rozehraný. Snad s přibývající porcí zápasů se nám zlepší proměňování šancí a občas klid na hokejce. Toto utkání nám dovolilo trochu míchat se sestavou a hledat dvojice, které si dokáží vyhovět. Již od pondělí se připravujeme na další utkání, kdy nás čeká těžký soupeř z Hostivaře,“ upozornil pardubický Miloš Kamaryt.

„Na úvod soutěže jsme dostali loňského finalistu a věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého, což se hned potvrdilo v úvodu zápasu, kdy na nás Autosklo vlétlo a velmi brzy tlak přetavilo v úvodní gól. Z naší strany byla celkově první třetina vlažnější a občas nám pohyb soupeře dělal velké problémy. Druhá a třetí třetina už byla mnohem lepší, hráči se zvedli a shodili ze sebe přehnaný respekt, začali hrát, a hlavně i zaměstnávat gólmana domácích. Soupeř však po pěkných herních kombinacích nadále navyšoval náskok. Trochu mě kvůli hráčům mrzí, že se nám nepodařilo proměnit žádnou šanci, které jsme si vypracovali. Z mého pohledu, ač tomu výsledek neodpovídá, jsme odehráli dobré utkání. Klukům a děvčeti patří dík a věřím pevně, že se během sezóny budeme posouvat a zlepšovat,“ neskládá zbraně přeloučský Michal Křemenák.

Jasné utkání odehrál také druhý pardubický celek Svítkov Stars. Ten si poradil s Kyjovem 7:2. „Do startu nové sezóny jsme nastoupili poněkud vlažně. Soupeř z Kyjova nepřijel zrovna v oslnivé sestavě, a tak se dal předpokládat hladký průběh zápasu. Utkání jsme po celou dobu kontrolovali, avšak herní projev, kombinace a nasazení nebylo rozhodně dle mých očekávání. V obraně jsme dělali zbytečné chyby, když jsme nedostupovali hráče a pouštěli je do dobrých šancí. Naštěstí nám v tomto zápase stačila naše kvalita. Nakonec se skóre zastavilo na konečných 7:2. Do příštího zápasu máme rozhodně na čem pracovat. Za výkon a nasazení chválím Vojtu Janíčka, který jako jeden z mála plnil taktické pokyny a hrál jednoduše. Od ostatních očekávám, že výkony půjdou směrem nahoru a také, že budou rychleji reagovat na styl soupeře a uzpůsobí tomu svoji hru. To se bohužel stalo až v poslední třetině,“ byl i přes výhru zklamaný trenér Svítkova Martin Hlavsa.

První výhru si připsaly také Malenovice, které hostily Brno. Zápas byl vyrovnaný až do třetí třetiny, ve které domácí celek rozhodl dvěma brankami o svém vítězství. „Dobrý vstup do sezóny, asi přesně takový zápas jsme potřebovali. Výhra se nerodila snadno, soupeř po celý zápas předváděl dobrý výkon do obrany a hrozil z brejků, my však celý zápas odehráli takticky dobře a od první do poslední minuty jsme byli maximálně koncentrovaní na svůj výkon a hlavně trpěliví. Zápas se nám podařilo zlomit na začátku třetí třetiny, ale až do konce to byl tuhý boj. Dnes jsme hráli jako tým,“ těšilo kouče Malenovic Adama Kovaříka.

Výsledky:

Ježci Heřmanův Městec vs. TJ KOVO Praha 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice vs. HC Jestřábi Přelouč 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice vs. HBK Kyjov 7:2 (2:0, 1:1, 4:1)

HBC Malenovice vs. HBK Bulldogs Brno 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)