Extraliga dorostu

Dorostenci Plzně dominovali! Hráči pracují na tréninku, mají však určitě rezervy, upozorňuje trenér Edl

Lodivod plzeňských dorostenců odvádí skvělou práci. Jeho celek se po 4 podzimních zápasech umístil na 1. místě divize západ. V těchto kláních si Mečouni uzmuli skóre 37:1. Jak toto dokázali? Jak vidí Michal Edl svoje působení u juniorských reprezentací? A co pro něj znamenají pozastavené soutěže?

Netěší nás tabulkové postavení trestů

Trenére, ohlédněme se za posledními čtyřmi duely vašeho dorosteneckého celku. V těchto zápasech jste své soupeře zničili a nacházíte se tak na 1. místě tabulky. Vládne spokojenost?

Myslím, že vlastně není co hodnotit, protože jsme skoro nic neodehráli. Každý zápas nám přinesl nějaké poznatky, které jsme vyhodnotili. Kluci hodnocení dostali po konkrétních zápasech a určitě s tím musí pracovat. Netěší nás tabulkové postavení trestů, kde jsme až na 5. místě, což by u týmu hrajícího v první trojce být nemělo. Naopak nás samozřejmě těší, že všechny dosavadní zápasy byly za 3 body.

Vaše skóre je famózní, dostat za 4 zápasy jednu branku a 37 jich dát, jak toto vaši hráči dokázali?

Pracují na tréninku. Určitě mají ještě rezervy, ale stále jsou ve věku, kdy na nich dokáží pracovat, když budou chtít. Nástroj jak to dělat od nás trenérů dostávají.


Michal Edl může být na své dorostenecké svěřence z Plzně právem pyšný. Pokud se sezóna dohraje, budou Mečouni patřit mezi největší favority na titul Extraligy dorostu! Zdroj fotky: HBC Plzeň.

Pracovat se bude na síle, rychlosti a dovednostech

Jak se budete nebo se připravujete při těchto velmi přísných opatřeních? Hráči mají nejspíše individuální plány, kdy se ale začnete scházet v omezených počtech?

Vždy se přizpůsobíme dané situaci podle vládního semaforu. Trénovali jsme do 18.12. 2020 a 8.1. 2021 začneme.

Na co se bude příprava zaměřovat? Předpokládám, že asi na fyzičku, je tomu tak?

Asi bude opět záležet na opatřeních, ale pracovat se bude na síle, rychlosti a dovednostech.

Vadilo by Vám, kdyby se i na jaře veškeré hokejbalové soutěže nerozběhly? To by byl spíše problém pro hráče než trenéry, že?

Jednoznačně vadilo, jsem pro rozběhnutí soutěží v jakémkoliv formátu, ale s ohledem na naše prostředí. Náš sport je životním stylem a volno má trenér jen asi tři až čtyři týdny v zimě (prosinec/leden) a pět nebo šest týdnů v létě (červen/červenec), a protože nejsme v prostředí profesionálních trenérů, pak je třeba to respektovat. To znamená, že oficiální soutěže mají končit nejpozději 2. týden v červnu.


Michal Edl vedl v roce 2019 na Světovém poháru v České Třebové výběr talentovaných chlapců do 15 let. Nyní působí jako asistent u šestnáctky. Autor fotky: Jiří Zaňát.

Věřím, že se soutěže rozběhnou a Světový pohár bude!

Co Vaše ambice u juniorských reprezentací? Zatím jste trenérem u kategorie do 16 let, nepomýšlíte i na starší kategorie? Kde vidíte doménu českých mladíků?

Ambice mám stejné jako v klubu, tj. naučit hráče nové věci, aby byli připraveni do další kategorie. Vše je samozřejmě otázkou nabídky. Nad starší kategorií teď nepřemýšlím. Myslím, že pro U16 je počet hráčů pestřejší a postupně se snižuje. Těžko odhadovat, co je doménou, protože na SP hrajete proti Kanadě a USA, kde ti hráči hrají všichni hokej a trénují pětkrát týdně plus zápasy. Tohoto dosáhnete v hokejbale pouze u svědomitých hráčů a správného rodičovského vedení, kdy rodič hráči přidá např. trénink core nebo stickhandling. Pořád si myslím, že v Česku je doménou vyčůranost, což je svým způsobem chytrost, když se správně použije.

Je velmi možné, že se neuskuteční ani Světový pohár dorostenců do 16 let, jak hodně by Vás to zasáhlo?

Zasáhlo by mě to hodně, protože práce s ročníkem 2004, kterou jsme začali, by neměla žádný finiš. Samozřejmě se bavíme hypoteticky o letošním roce, dřív nebo později bychom o těch hráčích uslyšeli v jiných kategoriích. Mohlo by to mít negativní dopad na psychiku hráčů, někdo potřebuje ty emoce ze SP pro svůj další růst. Každý z nás si přeje dojít až ke světlu na konci tunelu. Věřím, že se soutěže rozběhnou a SP bude!

Pracujte na sobě individuálně i doma!