Extraliga juniorů

Junioři naplno vstoupili do jarní části! Svítkov, Plzeň a Elba získaly první výhry v nadstavbě

Minulý víkend patřil také několika zápasům juniorské soutěže. Po dohrávce z podzimní části mezi Třincem a Malenovicemi se mohly naplno rozjet nadstavbové skupiny. V elitní skupině A potvrdilo roli favoritů trio celků. V nadstavbě Východ a Západ byly k vidění vyrovnané boje.


Dramatická podzimní dohrávka pro Třinec

Základní část ukončily svým zápasem týmy Malenovic a Třince. Domácí se dokázali prosadit už po padesáti osmi vteřinách, ale pak přišly branky hostů. Třinec využil dvě přesilové hry a dostal se do vedení. Na to ještě Malenovice zareagovaly a srovnaly se soupeřem krok, ale i tentokrát se dostal do vedení Třinec. V závěru zkusily Malenovice ještě hru bez brankáře, kterou však hosté potrestali a připsali si plný počet bodů za výhru 4:2.

Plzeň získala důležité body z Třince, uspěly také Svítkov a Elba

Ústečtí hráči hostili Hostivař, proti které se jim dařilo. První dvě třetiny byly sice gólově vyrovnané, Hostivař šla navíc jako první do vedení. Závěrečná patnáctiminutovka se ale povedla domácím, kteří přidali dva góly a došli si pro vítězství. „Začali jsme dobře. První třetinu jsme zvládli herně i takticky. Od druhé třetiny bohužel naše aktivita klesala, ale pořád jsme drželi i díky Kepymu v bráně se soupeřem krok. Zlomová byla třetí část, kdy Ústí přidalo na obrátkách. Začali jsme prohrávat osobní souboje u mantinelu a u všeho jsme byli „druzí“. Byla otázka času, kdy se soupeři podaří vstřelit branku. Tak se i stalo a body zůstaly zaslouženě v Ústí,“ zhodnotil zápas trenér Hostivaře Tomáš Grepl.

Zadařilo se také Svítkovu, který hostil Prachatice. Hostující celek sice ve druhé třetině snížil, ale domácí přidali zkraje třetí třetiny rozhodující gól. Třinec nastoupil po páteční výhře v sobotu proti Plzni a v tomto utkání už se mu tolik nedařilo. Plzeň se dostala do dvoubrankového vedení, na které dokázali domácí zkraje třetí části odpovědět. Plzeň se ale nenechala zaskočit, přidala další dva přesné zásahy a připsala si tříbodovou výhru.

„K prvnímu utkání nadstavby jsme cestovali až do Třince, přijeli jsme trochu se zpožděním, takže nebylo moc času, aby se hráči seznámili s místním hřištěm. Hned jsme věděli, že to v Třinci žádný ťukec nebude, a že abychom si mohli odvézt tři body, tak to bude bolet. Díky přímočaré a jednoduché hře v první třetině jsme se dostávali do slibných příležitostí. Využili jsme první přesilovku a na začátku druhé třetiny přidali druhou branku. Poté to byl spíše boj a z jednoho špatného vyhození soupeř snížil, na začátku třetí třetiny jsme si navíc dali vlastní gól. Naštěstí nás to nezlomilo a po hezkých dvou akcích během dvou minut jsme si vzali vedení zpět a udrželi jej až do konce. V Třinci to bylo velice těžké utkání a hráči zaslouží pochvalu, jak se s tím popasovali,“ mohl být spokojený trenér Plzně Tomáš Semera.


Týmy si do nadstavbových skupin donesly bonusové body z podzimní části. V nadstavbové skupině A se jedná o body za 1. - 3. místo (2 body za 1. místo v divizi po podzimu, 1 bod za 2. místo v divizi po podzimu a 0 bodů za 3. postupové místo po podzimu do elitní divize A). V nadstavbách skupiny Východ a Západ celky, které se umístily na 4. - 8. místě, získaly body dle následujícího klíče - 4 body za 4. místo, 3 body za 5. místo, 2 body za 6. místo, 1 bod za 7. místo a 0 bodů za 8. místo po podzimní části dané divize. Je tak zohledněna podzimní část sezóny. 

Nadstavba - Skupina Východ

Nejvyrovnanější zápas se odehrál mezi Bulldogs a Pardubicemi. Utkání muselo rozhodnout až prodloužení, ve kterém byli úspěšnější hosté. Brno se ujalo v první třetině dvoubrankového vedení, v prostřední části srovnaly Pardubice se soupeřem krok a v závěrečné části dokázaly vyrovnat skóre. Nakonec byly šťastnější i v prodloužení. Naopak jasný zápas odehrál Hradec, který hostil Heřmanův Městec. Svému soupeři nedovolil skórovat a došel si pro hladké vítězství 4:0.

Nadstavba - Skupina Západ

Prodloužení muselo rozhodnout o vítězi také v západní skupině, kde Nové Strašecí přivítalo Kelty. Hosté svého soupeře přestříleli, ale nedařilo se jim mířit přesně. Beroun třikrát vedl, ovšem domácí pokaždé srovnali se soupeřem krok. Vyrovnávací branku trefili pětačtyřicet vteřin před závěrečnou sirénou a vynutili si prodloužení. V tom byl úspěšný Nicolas de Fin, který rozhodl.

„V první třetině jsme měli jasně navrch, soupeře jsme v podstatě nepouštěli z jeho poloviny, ale střelecky jsme se prosadili jen jednou a ani tři přesilové hry nepomohly. Ve druhé třetině domácí zvýšili agresivitu, nechali jsme se unášet zbytečnými dohady se soupeřem, a navíc přidali čtyři naprosto zbytečná vyloučení. Tím se Nové Strašecí dostalo do hry. Přestože se mu podařilo dvakrát srovnat, vždy jsme si dokázali vzít vedení zpět... Jenže herní převaha byla ta tam. Ve třetí části jsme měli sice opticky navrch, nebezpečné šance se ale střídaly na obou stranách. V závěrečné pětiminutovce jsme nevyužili minimálně dvě možnosti ke skórování a soupeř z ojedinělé akce minutu před koncem srovnal. V prodloužení jsme udělali při bránění v obranném pásmu další lacinou chybu, kterou domácí využili. Utkání se mi vůbec nehodnotí lehce. Klukoviny, které se děly na hřišti, a to jak chování některých našich hráčů, tak herní minely z kategorie žáků, jsou k zamyšlení pro dotyčné. Mrzí mě, že hráči nedokážou přenést doporučení trenérů na hřiště a vlastní individuální řešení situací často naprosto postrádá moment překvapení. Pozitiv je i přes to několik. Snažili jsme se, aby hráli všichni hráči až do konce, tým zápasem skutečně žil a v neposlední řadě musím vyzdvihnout výkon brankáře Michala Kupce," našel na porážce pozitiva kouč Keltů Roman Novák.

Vyrovnaný zápas byl k vidění také v Rakovníku, kde se představilo Kladno. Domácí se ujali v první třetině dvoubrankového vedení, které ještě před sirénou dokázali hosté snížit. Další branky byly k vidění už jen z holí hostů, kteří tak otočili zápas ve svůj prospěch a z kraje třetí třetiny dokonal obrat Petr Slavík.