Extraliga juniorů

Extraliga juniorů přinesla čisté konto, prodloužení i obrat skóre!

Další hrací víkend přinesl v Extralize juniorů osm zápasů. Malenovice zvládly proti Hradci udržet čisté konto. Svítkovu a Prachaticím se podařilo zvítězit až v prodloužení. Týmy Berouna i KOVA otočily skóre ve svůj prospěch a došly si pro výhru. Heřmanův Městec rozhodl hlavně ve třetí třetině.


Nadstavba – skupina A

Hned dva zápasy skončily až v prodloužení

Již v pátek se proti sobě postavily celky Prachatic a Třince. Zápas musel dojít až do prodloužení. Jako první šli do vedení hosté, ale Prachatice dvěma góly otočily a byl to Třinec, kdo musel dohánět. To se mu povedlo, další branka však už nepadla a v prodloužení nakonec byli opět lepší domácí, kteří brali o bod více. Druhý zápas čekal Prachatice hned o den později, kdy hostily Ústí. Severočeši vstoupili do zápasu na jedničku, po první třetině vedli 3:0. Další přesný zásah už nepřidali, ale to je nemusí vůbec mrzet, protože náskok si udrželi až do konce utkání.

Druhý zápas, který muselo rozhodnout prodloužení, byl mezi Plzní a Svítkovem. Hosté prohrávali již 3:1, ale ani tak nesložili zbraně. Plzni už nedovolili skórovat, a v prodloužení dokonali obrat. „V sobotu k nám přijel zatím nejtěžší soupeř a kvalita utkání byla po celý zápas na vysoké úrovni. Nám se podařilo do utkání dobře vstoupit, po první třetině jsme vedli 2:0, ale i přesto jsem v naší hře viděl rezervy. Na začátku druhé třetiny jsme mohli přidat třetí branku z trestného střílení, ale nestalo se, a tak soupeř snížil. Vzápětí jsme si vzali dvoubrankové vedení zpět. Ve třetí třetině jsme soupeři po naší nedůslednosti dovolili vyrovnat a v prodloužení jsme mu další chybou prakticky darovali dva body. Po takovém průběhu a výsledku převažuje zklamání. Nicméně nezbývá, než se z toho poučit, abychom takový zápas příště dovedli do vítězného konce,“ upozorňuje trenér Plzně Tomáš Semera.

Čekal nás opět silný soupeř, o kterém jsme neměli moc informací. Byli jsme připraveni bojovat o každý centimetr plochy a odvézt si z Plzně nějaký ten bod. Hráli jsme dobře a pozorně, avšak soupeř nás občas donutil k drobným zaváháním a chybičkám, a ty okamžitě tvrdě potrestal. Stav 2:0 po první třetině nevěstil nic dobrého. Do třetí periody jsme zredukovali sestavu na dvě lajny, vyhecovali hráče na maximum a probudili v nich neuvěřitelnou sílu. Obránce Korec ve třetí minutě snížil na rozdíl jediné branky, aby pak v čtyřicáté první minutě vybídl ke skórování skvěle hrajícího Ilicha. Dvě vteřiny před koncem normální hrací doby mohl dokonat obrat a urvat tak pro svůj tým všechny body kapitán Bláha. Šlechta však jeho pokus lapil, a tak muselo o vítězi tohoto krásného a bojovného utkání rozhodnout až prodloužení. V čase 46:10 vybídl kapitán Mouse k úniku Malého, ten se tentokráte nemýlil a chladnokrevně dokončil obrat utkání a zajistil tak Hvězdám zisk dvou bodů. Utkání mělo vysoké parametry a myslím, že se muselo líbit,“ mohl být nakonec spokojený kouč Svítkova Martin Bláha.

Nejvyšší výhru slavila Hostivař, která přivítala Třinec. Hosté sice ještě zvládli v první třetině snížit tříbrankovou ztrátu, ale pak se opět slova ujali domácí. V prostřední části dal pražský celek hned čtyři branky a svému soupeři odskočil. V závěrečné patnáctiminutovce ještě Třinec zabral, vstřelil dva góly, ale náskok domácích už byl příliš velký.

Nadstavba – skupina Východ

Hradec se ani jednou neprosadil

Malenovice hostily Hradec a svému soupeři nedovolily skórovat. I když Hradec vyslal více střel, žádná svůj cíl nenašla. „Na úvod hodně náročný zápas, který úplně moc krásy nepobral. Snažili jsme se rychlým přechodem do útoku ničit soupeřovu hradbu postavenou ve středním pásmu. Povedlo se nám po dobré individuální akci vstřelit první branku. Po zbytek zápasu jsme tak měli výhodu vedení a věděli jsme, že Hradec dřív nebo později bude muset hru otevřít. Díky kompaktnosti výkonu a dobré fyzické připravenosti jsme po celý zápas mohli na soupeře tlačit a nepustili ho do souvislého tlaku. Vyjma jednoho případu, kdy nás Piráti na delší časový úsek zamkli v pásmu, ale Ondřej v bráně dnes byl úžasný, a když už měl soupeř šanci, tak ji chytil, takže jsme díky koncentrovanému výkonu po celých 45 minut dokráčeli ke třem bodům,“ netajil spokojenost trenér Malenovic Adam Kovařík.

Z vítězství se radovali Ježci, kteří se utkali s Buldoky. Zápas byl po většinu času gólově vyrovnaný, ale Heřmanův Městec se dostával k více střelám. Tuto převahu začal ve třetí části konečně proměňovat, vstřelil čtyři góly a vytěžil nakonec jasnou výhru 6:1.

Nadstavba – skupina Západ

Kelti otočili skóre ve svůj prospěch

Góly v utkání Keltů a Rakovníka začaly padat až ve třetí třetině, kdy se nejprve dostali do vedení hosté. Pak ale přišly dva zásahy Keltů, kteří otočili skóre a zápas nakonec dovedli k zisku tří bodů. „Těší mě, že jsme nepříznivě se vyvíjející utkání zvládli. A to jak na hřišti, tak v hlavách. Rakovník dobře známe, víme, s čím můžeme počítat a nepříjemný soupeř dlouho odolával. Naši střeleckou nemohoucnost je možná lepší nekomentovat, nicméně Nistor snese dlouhodobě přísnější měřítko, a tak není divu, že jsme vstřelili jen dvě branky. Zvlášť, když se nám moc nechce do předbrankového prostoru. Troufám si tvrdit, že jsme podali týmový výkon, který měl sice k ideálu daleko, ale důležitější je, že hráči nechali na hřišti vše, a byli po zásluze odměněni obratem skóre i výhrou. Chování některých hostujících hráčů v samém závěru je zralé na nějaký fundovanější psychologický rozbor odborníkem, kterým se necítím být. Jenom udiveně stále kroutím hlavou,“ zhodnotil zápas kouč Keltů Roman Novák.

Také Nové Strašecí se dostalo jako první do vedení, když se prosadilo již ve druhé minutě, ale to bylo od hostů všechno. Naopak domácí se postupně rozjeli, ještě v první třetině otočili skóre a nakonec se mohli radovat z vítězství 5:1.