Extraliga juniorů

Divizi Východ vládnou stále Ježci bez ztráty bodu! Elba udolala vedoucí Kelty v prodloužení

Další zaváhání Pardubic i Hradce umožňuje Ježkům ještě masivnější odstup na vrcholu ligy. Ve druhé divizi si to o první příčku napřímo rozdalo Ústí s Berounem, zezadu se však nebezpečně blíží Hostivař i Kladno. Kdy se dočká prvních bodů Rakovník?


Divize východ

Hradec i Pardubice v boji o druhou příčku ztratily, Malenovice připsaly první letošní výhru

V boji o 2. místo pokračovaly v sobotu Pardubice, které doma hostily Buldoky z Brna. Utkání bylo po celou dobu značně vyrovnané, a žádnému týmu se nepodařilo zvítězit ani v jedné z třetin. Mírná střelecká převaha domácího celku se tedy na výsledku základní hrací doby 2:2 nijak závratně nepodepsala, a o vítězi musely rozhodnout až samostatné nájezdy. V těch bylo úspěšnější mužstvo domácích, jimž byly odměnou 2 důležité body.

Další napínavý souboj se odehrál v Heřmanově Městci, kam zavítali hráči Svítkova. Ježci potvrdili svou pozici vedoucího celku ligy a rozvlnili síť v brance jako první. Druhou třetinu sice naklonili ve svůj prospěch hosté a dokázali i vyrovnat, nicméně třetí dějství ovládli, přes veškerý tlak Svítkova, domácí, a nadále tak zůstávají bez ztráty bodu na čele tabulky. S detailním vyjádřením k zápasu přišel trenér Svítkova Martin Hlavsa: „V Ježkárně jsme odehráli dobrý zápas. I přesto, že jsme v první třetině inkasovali jako první, když jsme nechali zbytečně moc prostoru hvězdě domácích Šmídovi, tak se nám dařilo držet soupeře na uzdě. Druhá třetina, troufám si říct, patřila nám, a po zásluze jsme z hokejky Lucie Kubínové vyrovnali na 1:1. Třetí třetinu jsme však soupeře dvěma přesilovkami pustili do hry po našich zbytečných vyloučeních, soupeř využil přesilovku a odskočil na 2:1. Chtěl jsem se zápasem něco udělat, a tak jsem ve 38. minutě do hry pustil náš čtvrtý útok, který jsme šetřili na nedělní zápas Extraligy – Bláha, Martínek a Kábrt. Přes enormní tlak a několik megašancí jsme však nevyrovnali a Ježci zápas dobojovali. Mrzí nás hlavně proměňování šancí, dali jsme snad 3 tyčky a kolikrát jsme ke gólu byli velmi blízko. Skvěle po delší zápasové odmlce zachytal i Jirka Šťovíček a ukázal svoji třídu. Tým chválím za dobrý pohyb po hřišti a bojovnost. Ze zápasu odcházíme s pozitivními emocemi a vědomím, že naše juniorka opravdu sílu má. Krásný zápas a jsem rád, že toto derby s Ježky existuje. Vzájemný respekt soupeřů i trenérů je ohromný posun oproti dřívějšku.“

V boji o druhé místo se představil i Hradec Králové na půdě Hodonína. Celek ze spodní části tabulky však favorita z Hradce senzačně zaskočil. Domácí se střelecky činili od prvních minut a hned během první třetiny vsítili dvakrát. Druhé dějství vybojoval Hodonín poměrem 1:0 a bezzubí hosté se již na odpor nezmohli. Domácí ovládli i závěrečnou patnáctiminutovku a po výhře 5:0 poslali hosty domů s prázdnou. Nyní bude souboj o 2. příčku mezi rivaly z Hradce a Pardubic ještě napínavější.

Střelecké představení bylo k vidění v Malenovicích při utkání s Třincem. Souboj posledního s předposledním nabídl dohromady 72 střel na branku a 11 gólů. Úvodní a závěrečná třetina předvedla vyrovnaný hokejbal, ale domácí zcela jednoznačně ovládli druhé dějství, čímž si zajistili konečné vítězství 7:4. „Nezačali jsme vůbec dobře, byli jsme ustrašení a báli se hrát. Velice pomohlo snížení na 1:2 13 vteřin před koncem první třetiny. Na začátku druhé třetiny nám Ondra chytl zápas, když zlikvidoval únik v oslabení, prakticky z protiútoku jsme hned srovnali, okamžitě šli dovedení, a když soupeř nabídl další přesilovku, tak tu jsme po nádherné kombinaci také využili. Do konce třetiny jsme ještě jednou udeřili a vedli o tři branky. To, že to byla nejlepší třetina v sezóně, se asi nemusíme bavit, byla hlavně i dobře odehraná. Přestali jsme se bát, začali hrát, začali si věřit a soupeře přehrávat. Ve třetí třetině jsme přidali ještě dvě branky. Jedinou kaňkou na vítězství je závěr, kdy jsme se nechali zbytečně vylučovat a soupeř naší ledabylé hry využil a snížil stav utkání,“ popisuje zvrat vedoucí k první letošní výhře trenér Malenovic Adam Kovařík.


Divize západ

Bitva o první místo ve prospěch Ústí, Hostivař protentokrát nezaváhala

Rakovník ani tentokrát nedosáhl na premiérové body v letošní sezóně. Hosté z Prachatic navázali na minulé vítězství a domácí jednoznačně přestříleli. Na skóre se převaha sice tolik nepromítla, ale nakonec 3 body putovaly do Prachatic. Rozhodnuto bylo vlastně již v první třetině, kterou hosté ovládli 0:2. Zaváhání přišlo v navazující patnáctiminutovce, jejíž skóre 1:0 uchovával rakovnickým hokejbalistům naději na body. Závěr však patřil opět hostům a konečný výsledek 1:3 tak prodlužuje čekání Rakovníku minimálně o další týden.

Při chuti byla pražská Hostivař, která v sobotu zaměstnávala soupeřova gólmana nejčastěji ze všech týmů. Úctyhodných 49 střeleckých pokusů přineslo 7 přesných zásahů, z toho 4 již v úvodním dějství. Nepomohl ani bleskový gól Nového Strašecí hned z první minuty. Tlak domácích postupně uvadal, přesto ve svůj prospěch získali i obě následující třetiny a ukazatel skóre se zastavil až na výsledku 7:1.

Utkání Kladna s pražským Kovem bylo odloženo a posledním zápasem tak byl očekávaný střet Ústí nad Labem s Berounem. V souboji o první místo čarovali na severu Čech zejména oba brankáři, jimž v základní hrací době neproklouzl za záda jediný míček. Dohromady neuvěřitelných 55 zákroků zapříčinilo nerozhodný stav 0:0 a poslalo napínavou bitvu do prodloužení. Těsně před jeho koncem vystřelil domácím 2 body Milan Jelen a pomohl tak Elbě dotáhnout se bodově právě na Beroun.