Extraliga dorostu

Dominantní výkon Svítkova v pardubickém derby, pražské celky vyhrávaly!

Zástupci hlavního města tentokrát bez porážky, ale hlavním tématem zůstává derby v Pardubicích a následná změna na čele ligy. Na západě se na rozdíl od východu pořadím nehýbalo a favorité brali body. Tatran Třemošná bude muset na první letošní bodový příděl ještě počkat.


Divize východ

Svítkov ovládl Pardubické derby a posunul se do čela ligy

Pražané z Hostivaře podstoupili cestu do daleké Poruby, kde se jim po celý zápas dařilo zaměstnávat brankáře domácích. Po první třetině odcházeli hosté jako vedoucí mužstvo, ale Porubě se povedlo vývoj utkání ve druhém dějství zdramatizovat. Rozhodla třetí třetina, při které se podařilo hráčům Hostivaře skórovat dvakrát v rozmezí jedné minuty. Michal Mikšovský připsal 2 přesné zásahy, a kromě vítězství týmu tak může mít radost i z posunu na průběžnou první příčku v tabulce střelců.

Šlágrem kola byl přímý souboj o první místo mezi městskými rivaly z Pardubic. O střelecké pokusy, zákroky brankářů ani o góly nouze nebyla, stejně jako o vyloučení, která byla v průběhu utkání také hned pětkrát potrestána. Nakonec to byl domácí Svítkov, kdo z duelu odešel jako vítěz, když ovládl všechny tři třetiny a vystřídal svého soupeře na čele ligy. „Zápas s Alfou jsme chtěli zvládnout a posunout se tak na první místo. Přistoupili jsme k zápasu zodpovědně a diktovali tempo hry. Sráželi nás jen častá vyloučení, kdy jsme pustili soupeře do šancí. Nicméně jsme oslabení výborně bránili. V zápase řádila elitní lajna – Martínek, Bartok, Koudela, Korec, Kubínová, která si prakticky v každém střídání vytvářela šance. K ní se přidala i druhá lajna, která vstřelila 2 branky. Zápas jsme měli pod kontrolou a dominantní jsme byli hlavně v psychické pohodě a nastavení do zápasu. Škoda jen špatného vstupu do třetí třetiny, kdy jsme pustili soupeře do tlaku, když jsme míčky špatně prodlužovali ven z pásma. Opticky se možná hrál vyrovnaný hokejbal, ale v klíčových věcech jsme byli rozdíloví. Pochvalu zaslouží celý tým. Ověřili jsme si naše schopnosti a teď chceme nadále pracovat a posouvat se. Postavení v tabulce pro nás není prioritou. Těší nás i klubový fakt, že jsme na podzim vyhráli všechna tři extraligová derby s Pardubicemi – muži, junioři a nyní i dorost,“ chválí si vysokou výhru šéftrenér mládeže domácích Martin Hlavsa.

Premiérové vítězství připsaly Svitavy, když doma udolaly Kyjov. Dominantním a disciplinovaným výkonem domácí Sršni ovládli první dvě třetiny a úspěch měli pevně ve svých rukou. Závěrečná patnáctiminutovka sice nevyšla podle představ a ve svůj prospěch ji získal soupeř, ale konečný výsledek ohrožen nebyl a domácí se tak mohly radovat z prvních letošních bodů po výhře 5:2.

Nesmírně napínavý duel sehráli v Opočnu domácí Rangers s pražským Kovem. Každá ze třetin skončila shodným výsledkem 2:2, a dokonce i vyloučení byla za celý zápas 2 na každé straně. Střeleckou převahou se sice mohli pyšnit domácí, ale radovali se nakonec hosté. Za stavu 6:6 se šlo do nájezdů a v nich byli úspěšnější Pražané.

Střelecká přehlídka se odehrála v pražských Čimicích, kam se o body přijeli poprat Ježci z Heřmanova Městce. Po první třetině se zdálo být rozhodnuto, když domácí Rebelové uštědřili soupeři 5 branek. Hosté se pokusili s výsledkem něco udělat ve druhém dějství, které se jim podařilo i ovládnout. V třetí třetině navázali dalšími třemi zásahy, ale zároveň čtyřikrát inkasovali a domácí dokonali, co načali již v úvodu utkání. Z úctyhodných 74 střeleckých pokusů našel míček cíl šestnáctkrát a bylo z toho vítězství Rebelů 10:6.



Divize západ

Suverénní výkony favoritů tabulkou příliš nezahýbaly

Třemošná se marně snažila dosáhnout na první letošní body v domácím zápase s Plzní. Tatran od začátku tahal za kratší konec provazu a nedokázal ovládnout ani jednu z třetin. Definitivní byla druhá patnáctiminutovka, ve které sice domácí skórovali, ale inkasovali hned čtyřikrát, a o vítězi tak bylo pomalu jasno. Plzeň si nakonec odvezla uspokojivou výhru 6:1.

Podobný osud čekal i předposlední Blatnou. Ta doma sehrála zápas hojný na góly s favorizovanou Elbou, ale rozhodně ústeckým hráčům nenechala nic zadarmo. První třetina dokonce skončila ve prospěch domácích, kterým po vyrovnaných 30 minutách hry vedení vydrželo až do začátku třetího dějství. To přineslo zásadní zvrat a hosté 4 přesnými zásahy otočili skóre na konečných 4:7.

V Prachaticích se odehrával na oko vyrovnaný duel domácího mužstva s budějovickým Pedagogem. Skóre ovšem mluví jinak. Zlomová byla až třetí třetina, kde domácí zlomili své soupeře a nadělili jim 5 branek. Ani Budějovice tak na favorita vyzrát nedokázali a tři body nechaly po prohře 3:7 v Prachaticích, které pokračují v útoku na vrchol tabulky.

Nijak významně nepotrápil Suchdol svého soupeře na výjezdu do Berouna. Kelti zvítězili ve všech třech třetinách a nedali Jihočechům prostor pro větší odpor. Finální skóre 6:2 přidalo Berounu 3 body, a propast mezi první a druhou polovinou tabulky se tak dále prohlubuje.

Stejným výsledkem dopadl i zápas na Kladně, kam přijel pražský Kert Park potrápit průběžně první tým ligy. Domácí však nedovolili překvapení a již tradičně pod vedením Daníčka a Vely vybojovali další 3 body. Průběh utkání byl pro Rysy hladký, a až na druhou patnáctiminutovku soupeře nenechali navodit dojem, že by se mohlo jednat o vyrovnané utkání. Celý zápas provázel nespočet vyloučení, ze kterých ale těžili pouze hráči Kladna. Tím byl završen program tohoto víkendu.