Extraliga juniorů

Prodloužený víkend ve znamení ztrát favoritů. Rakovník letos poprvé vítězně!

Prodloužený víkend nabídl hned několik překvapení. Poslední Malenovice jako první letos porazily Heřmanův Městec. Ztrátu zaznamenal i Svítkov nebo Ústí. Naopak Rakovník se mohl radovat z premiérových bodů. Jak dopadl další duel o první příčku mezi Berounem a Kladnem?


Divize východ

Nabitý program Třince, zaváhání Svítkova a premiérový zkrat Ježků

Nabitý víkendový program odstartoval již v pátek v Hodoníně, kam přijel k vyrovnanému utkání Třinec. Ten vzdoroval až do konce, ale četná nezvládnutá oslabení mu zlomila vaz. Odpovědět na 3 branky z přesilových her domácích Třinec nedokázal a domů si odvezl prohru 3:4.

Sobotní program načal kolaps doposud stoprocentních Ježků v Malenovicích. Domácí se prosadili již ve 2. minutě a na následný beton byli všichni hráči Heřmanova Městce krátcí. Přes všechen tlak hostů se skóre už neměnilo a poslední Malenovice připsaly 2. výhru v řadě, tentokrát dokonce proti prvnímu týmu tabulky. Trenér domácích Adam Kovařík popisuje tento úspěch a vyzdvihuje mimo jiné bezchybný výkon gólmana: „Věděli jsme, že proti nám stojí tým, který ještě neztratil ani bod a má vysoké skóre. První utkání u soupeře jsme odehráli ustrašeně a výsledek taky tak vypadal. Dnes jsme přistoupili bojovně naladění a odhodlaní odvést lepší práci a navázat na vítězství z předchozího týdne. Začalo to skvěle, když jsme dokázali využít hned první brejkovou situaci a v první minutě vedli 1:0. Podařilo se nám ubránit první třetinu a přenést bojovnost a obětavost do dalšího průběhu zápasu. První kritický bod přišel v polovině druhé třetiny, kdy nás soupeř na čtyři minuty zatlačili do obranného pásma a nenechal nás vystřídat. Opět se začal čím dál víc v zápase prosazovat Ondra (brankář Ondřej Chovančík), který tým uklidňoval jistotou zákroků, kterých bylo spousta, a několikrát nás podržel. Třetí třetina byla zase stejná, drželi jsme obranný systém, který na soupeře fungoval. Párkrát se nám povedlo odehrát několik střídání v útočném pásmu, a tím otupit tlak soupeře. Ježci tři minuty před koncem odvolali brankáře a nás čekal náročný závěr. Dvacet vteřin před koncem Ondra chytl tři body, když dorážku do prázdné brány vyrazil, a zbytek zápasu jsme už dohráli do vítězného konce. Jsme rádi, že jsme jako první mohli Heřmanův Městec porazit, měli jsme v zápase spoustu štěstí, které ale ke sportu patří, a my mu šli dnes naproti a vyhráli.“

V Brně se od úvodního vhazování odvíjel zápas dle představ domácích Buldoků, a Třinec tak ani druhý den po sobě nedokázal vzdorovat. Drtivá převaha domácích se promítala i na skóre, které Třinec korigoval pouhými dvěma zásahy a prohrál všechny třetiny dvoubrankovým rozdílem. Po vítězství 8:2 se s Brnem bude muset počítat i nadále.

Šlágr kola se odehrál v Hradci Králové, kam přijel tradiční rival z Pardubic. Očekávaně vypjatý duel rozhodly skutečně až poslední minuty. Domácí vedli celý zápas jednobrankovým rozdílem, nejprve po první třetině 1:0, ve třetím dějství už 2:1, ale do trháku se jim dostat nepodařilo. Hostům se nakonec povedlo srovnat necelé 4 minuty před koncem, ale radost vzala rychle za své. O pouhých 24 sekund později totiž Hradec strhnul vedení zpět na svou stranu a utkání již dotáhl do vítězného konce.

Sebejistý výkon předvedl pardubický Svítkov, který přivítal tým z Hodonína. Ten na rozdíl od pátku na body nedosáhl a nešlo ani o veliký odpor. Pětibrankové vedení značilo již po druhém dějství, že zápas je rozhodnut. Čestný gól hostujícího mužstva na úvod třetí třetiny již Svítkov nerozhodil, a dále tak může pronásledovat městského rivala na třetím místě. "V zápase s Hodonínem jsme potvrdili roli favorita a bezpečně si došli pro tři body. Chyběl nám pouze souvislý tlak, kterým bychom přidali více branek. Trochu jsme se přizpůsobili hře soupeře, ale jsme rádi, že jsme jim vrátili prohru, kterou jsme utrpěli na Moravě. Potěšil mě výkon dorostenců, kteří odehráli dobrý zápas," zhodnotil výkon svých svěřenců svítkovský Martin Hlavsa.

Ještě v neděli se konala dohrávka mezi Svítkovem a Třincem. Pro Svítkov to bylo druhé klání ve dvou dnech, pro Třinec dokonce hned třetí během prodlouženého víkendu. Síly však hostům evidentně nedošly. Po vyrovnané první třetině se Třinec dostal dokonce do dvougólového vedení, které přes markantní střeleckou převahu dokázali domácí stáhnout v závěrečné patnáctiminutovce pouze na rozdíl jedné branky, který vydržel až do závěrečného hvizdu. Hosté tak favorita zaskočili a výhrou 4:3 získali i první body v rámci svého nabitého víkendového programu. I tentokrát se vyjádřil trenér Hlavsa ze Svítkova, ale slova chvály slyšet rozhodně nebyla: "Ačkoliv jsme většinu zápasu tvořili hru, tak jsme po celý zápas naráželi na skvělého brankáře Třince Matěje Halouzku. Chytil minimálně 5 jistých gólů. Naopak jsme byli velmi laxní v bránění a po zásluze dostali laciné 4 branky. Nechali jsme soupeře hrát na brejky a byli netrpělivý. Hodně velké zklamání však bylo z přesilovek, kde se naše extraligová lajna nedokázala prosadit i přes enormní čas ve hře. S oběma výkony o víkendu jsem velmi nespokojený. Nefungovali jsme jako tým a většina hráčů nebyla dobře připravena na zápas."


Divize západ

Prachatice debaklem zaskočily Ústí, Rakovník konečně bral body

Ústí nad Labem peroucí se o první místo bude chtít na páteční zápas rychle zapomenout. Po zvládnutém utkání s Berounem z minulého víkendu chtěla Elba zvítězit i v dalekých Prachaticích, setkala se tam však s odporem, který byl nad její síly. Skóre 1:0 po úvodním dějství nic neznamenalo, ale inkasovaných 5 branek během 2. třetiny rozložilo hostující celek a bylo dobojováno. Na 2 další góly z 3. třetiny dokázali hosté zareagovat jedním přesným zásahem, ale na více se už nezmohli. Po debaklu 8:1 tak všechny body tentokrát zůstávají na jihu Čech.

Dlouhé čekání na body prolomil Rakovník, který doma těsně porazil Nové Strašecí. Vyrovnaný souboj posledního s předposledním nejprve vedl tým hostů, ale druhá třetina skóre vyrovnala. V závěrečné patnáctiminutovce se domácí nejprve dostali do vedení, ale vzápětí o něj zase přišli. Definitivní rozhodnutí přišlo ve 37. minutě, kdy se počtvrté v zápase prosadil Štěpán Trajer. Vítězství 5:4 znamená pro Rakovník první tři body do letošního ročníku juniorské Extraligy.

Další očekávanou bitvu sehrál Beroun doma s Kladnem. Rysům nesedla první třetina a ztratili ji v poměru 0:2, což se nakonec ukázalo fatálním. Druhé dějství patřilo hostům, ale vyrovnání se nedostavilo, a ve třetí třetině Kelti přichystali rozhodující moment. Branka na 3:1 ve prospěch domácích prozatím upevnila Berounu místo na čele ligy.

I vzhledem k probíhajícímu československému superpoháru chudší program završil zápas Kova na Kladně. Pro domácí to byl druhý zápas ve dvou dnech a po sobotě si potřebovali spravit náladu. To se povedlo bez větších problémů během prvních 30 minut. Závěr utkání sice ovládlo Kovo, ale víc než prohru 3:7 z utkání vykřesat nedokázalo.