Extraliga dorostu

Blíž k semifinále jsou po prvním utkání Plzeň, Svítkov, Beroun a Ústí. Pardubice nevyužily výhodu domácího hřiště

Plzeň rozstřílela Hostivař jedenácti góly. Proti Budějovicím si zastřílel také Svítkov. Nezaváhala ani ústecká Elba, ačkoli Hradec vzdoroval. Jediným nenasazeným vítězem se stal Beroun. Pardubice na domácí půdě podlehly a budou odvracet vyřazení na hřišti soupeře. Pokračovala také nadstavba.


Čtvrtfinále

Plzeň deklasovala Hostivař, Svítkov i Elba potvrdily roli favorita, Kelti vyloupili Pardubice

Plzeňský dorost vyzval v prvním kole play off pražskou Hostivař. Mečouni začínali s výhodou domácí haly a chtěli napodobit juniorskou kategorii, která ve stejné fázi soutěže vyřadila právě soupeře z hlavního města. Po konci Rebelů a Kert Parku zůstala Hostivař jako jediný zástupce Prahy ve hře. Reprezentovat své město se hostům ale příliš nedařilo. Gólovou nadílku odstartoval Kotrouš se Zelingerem, konec třetiny pak přinesl ještě více branek. Mezi dvěma góly Bárka snížil hostující Hradil, to už ale šla Plzeň do kabin s příjemným náskokem. Chudé nebylo ani druhé dějství. Za Plzeň přidal druhý zásah Kotrouš a přesilovou hru využil Meiner. Za Hostivař udeřil Režnárek, početní výhodu dále zužitkoval Nestrojil. Hostům pak zcela utekl úvod závěrečné části utkání. Čtyři za sebou využité přesilové hry ztrestaly disciplínu Pražanů. Kotrouš se radoval už z hattricku, jako další přispěli Kraus, Fiala a Kořínek. Poslední gól domácích zaznamenal Našinec. Později už pouze upravil skóre druhou trefou Režnárek. Drtivý výsledek 11:4 přiblížil Plzeň semifinále, otázkou zůstává, zda bude dominance Plzně pokračovat na venkovním hřišti, nebo soupeř vyrovná a vrátí sérii zpět na západ Čech.

Vítěz nadstavby ze Svítkova hostil v prvním utkání budějovický Pedagog. Domácí od prvních minut dominovali a postupně si došli pro suverénní vítězství 8:0. Už v první třetině se projevila jasná střelecká převaha, ze které těžili Choutka, Drahoš a Jánský. Ve druhém dějství přispěli také Koudela s Pospíšilem a už podruhé se prosadili Drahoš s Jánským. Druhou branku oslavil nakonec také Pospíšil, který ve třetí třetině udělal tečku za debaklem. „Do zápasu jsme šli v kompletní sestavě a od začátku tvořili hru. Hráli jsme na míčku a vytvářeli si trvalý tlak. Bylo vidět, že chceme jednoznačně vyhrát a dojít si pro první výhru. Od půlky zápasu jsme již šetřili opory a do hry se dostalo všech 20 hráčů. Nyní jedeme do Budějovic, kde budeme chtít sérii ukončit a postoupit na Final four v Čáslavi. Celý tým musím pochválit a nula vzadu byla odměnou za náš poctivý výkon. Jedeme dál,“ hodnotí první postupový bod trenér vítězů Martin Hlavsa.

V Pardubicích se utkala domácí Alfa s Berounem. Hosté překvapili masivním nástupem a svého soupeře zaskočili třemi trefami v první třetině. Kelti se odrazili od využité přesilové hry, ze které se ve třetí minutě prosadil Hipča. Ten následně i zvýšil a těsně před změnou stran se přidal Urban. Druhá část branku nenabídla a domácím začal docházet čas. Ve třetí třetině se navíc opět jako první prosadil Beroun. Na Hasalův gól našla Alfa rychlou odpověď v podobě snížení Reinberga. V početní výhodě ve 37. minutě upravil skóre také Kupka. Více už ale Pardubice nestihly a utkání skončilo 2:4 ve prospěch hostů. Kelti si tak jako jediní odvážejí ze hřiště soupeře výhru a v Berouně budou za týden útočit na postup do semifinále.

Čtvrtfinálový program uzavřela v Ústí nad Labem domácí Elba s Hradcem Králové. Základní částí prošlo Ústí bez ztráty bodu, a i z nadstavby postoupilo jako první tým tabulky. Favoritem bylo i tentokrát, přesto úvodní minuty vypadaly jinak. Ani ne půl minuty stačilo hostujícímu Kupkovi na zaskočení soupeře. Navíc v sedmé minutě přidal branku také Zamastil a Hradec se přiblížil překvapení. Do konce třetiny stihl za Elbu korigovat výsledek pouze Efler. Ten přidal druhý gól hned po změně stran, ale hradecké vedení vzápětí ještě stihl uhájit Zahálka. Závěr třetiny už však patřil domácím. Kritická byla 29. minuta, kterou vyrovnáním načal Pospíšil a obrat v ní následně završením hattricku dokonal Efler. Před koncem třetiny se trefil i Šimic, čímž poslal Elbu do trháku. Hradec ve třetí třetině už sílu na finální vzdor nenašel, naopak inkasoval pošesté a podlehl 6:3. Poslední změnu skóre obstaral Janda. Sympatický výkon hostům na bod nestačil, ale v sobotu je čeká repríza před vlastními fanoušky, kde zkusí favorita znovu potrápit a oddálit vyřazení.


Nadstavba – Skupina B – Východ

Opava bodovala podruhé v sezóně, Heřmanův Městec zvítězil až po nájezdech

Kromě čtvrtfinálového programu pokračovala i nadstavba základní části v dolních patrech tabulky. V neděli se proti sobě postavili Ježci a Opava. V Heřmanově Městci se v první třetině skóre neměnilo. Jako první se prosadil hostující Škarda ve 25. minutě. Další branku viděli diváci až v poslední třetině, když se o vyrovnání postaral při početní výhodě Starý. Napínavý souboj došel až do samostatných nájezdů, v nichž byli úspěšnější domácí. Švadlenka uspěl se svým pokusem jako jediný a rozhodl tak o výhře 2:1 pro svůj tým. I přes finální neúspěch se Opava může spokojit s druhým zápasem v krátké době, ve kterém bodovala.


Nadstavba – Skupina B – Západ

Olymp obrat se Suchdolem nedotáhl a v nájezdech padl, Třemošná přestřílela Prachatice

Na východě se brankami šetřilo, na západě naopak padala jedna za druhou. V páteční přestřelce v Jindřichově Hradci mezi Olympem a Suchdolem jich diváci mohli vidět hned třináct. Na první změnu skóre se přitom čekalo až do deváté minuty, kdy se prosadil hostující Krása. O minutu později navázal Košumberský, ale naprázdno v úvodu nevyšli ani domácí. Ve třinácté minutě snížil z přesilové hry Launa. Ve druhé třetině se na nic nečekalo a právě Launa vyrovnal už po sedmi sekundách. Ostrý střelecký souboj se během druhého dějství ještě dvakrát naklonil na stranu hostů. Na gól Matouška hbitě odpověděl Potužák, vedení Suchdolu ale rychle obnovil druhou trefou Košumberský. Z kraje poslední patnáctiminutovky navíc navyšoval Apfelthaler. Jindřichův Hradec se ani tentokrát nevzdal a kontaktní branku vsítil Kandra. K bodům hosty přiblížil ještě Slavík, ale Olympu se nakonec skutečně podařilo vyrovnat. Ve 40. minutě hattrick završil Launa a o devět vteřin později poslal zápas do prodloužení Rytíř. Rozhodnout musely až nájezdy, ve kterých domácí na velkolepý obrat nedosáhli. Z šesti střelců vyšel jako jediný úspěšný hostující Slavík, a Suchdol si tak odvezl 2 body za výhru 6:7 po nájezdech.

Střelecké hody pokračovaly i v Třemošné, kde se Tatran střetl s Prachaticemi. Úvod zápasu nabídl dvě rychlé změny skóre. Nejprve se po zásahu Kuchynky radovali domácí, o chvíli později se o vyrovnání postaral Novák. Klíčová byla druhá třetina, ve které Třemošná předvedla výkon sezóny a svého soupeře zaskočila čtyřmi góly. Postupně se prosadili Míkovec, Souček, Fafejta a Profelt. I do třetí třetiny vstoupila lépe Třemošná, když dominantní vedení podpořila dalšími dvěma zásahy. O obě branky se postaral Kucharski. V závěru ještě Horalové zatlačili a zápas mírně zdramatizovali. Nejprve rozvlnil síť Žák, následně dvakrát stihl navázat Hrdina. Konečný výsledek 7:4 hovořil jasně pro domácí Tatran, který tak zabránil Prachaticím poskočit před Zliv a zároveň se přiblížil opuštění poslední příčky.