Extraliga juniorů

Junioři Kert Parku odolali nátlaku Letohradu a přezimují o bod na prvním místě!

Poslední listopadový víkend ukončil podzimní část také v Extralize juniorů. Nejvyšší výhru si připsal Kert Park, jenž tak potvrdil svoji první příčku. Poslední zápas se podařil také Letohradu, který si hlavně díky třetí třetině poradil s Kladnem. Naopak nejvyrovnanější utkání viděli diváci v Praze, kde se utkalo KOVO s Hradcem Králové a hostující celek se radoval z vítězství až po samostatných stříleních. Jarní část odstartuje pěti zápasy poslední únorový den.

Dva týmy ve svých zápasech neinkasovaly
Prachatice odehrály s Hostivaří vyrovnaný zápas, ale nakonec jí podlehly. „Neodehráli jsme špatné utkání. Soupeř je vyzrálejší, má ve svém týmu několik individualit, které dokážou rozhodnout zápas a nás koncovka trápí. Nemá cenu věšet hlavu, je třeba se během zimní přestávky dobře připravit na boj o play off,“ řekl odhodlaně trenér Prachatic Vít Čapek. „Pro hodnocení si vypůjčím slova jednoho z našich rodičů, když konstatoval, že jsme dnes podali "kompaktní" výkon. Plně s ním souhlasím. Odehráli jsme dobré utkání a jsme rádi, že jsme podzim zakončili vítězně,“ byl spokojený kouč Hostivaře Jiří Vaniš.

Jasným výsledkem zakončil sezónu Kert Park, který tak přezimuje na první příčce. „Dnes jsme se postavili soupeři, o kterém jsme neměli mnoho informací a nevěděli jsme, v jaké bude sestavě. Do zápasu jsme chtěli vstoupit jako vždy aktivně se spoustou střelby a aktivním napadáním. Myslím, že naše pokyny hráči relativně pochopili, ačkoli jsme dostali nešťastný gól snad zpoza brány. Upřímně jsem si říkal, aby tým Třince nezačal hrát „beton“ zezadu a my se budeme trápit v koncovce. To se ale nestalo a o pár minut později se Suchánek vytočil a rychlou střelou srovnal na 1:1. Již předtím bylo pár šancí a musím přiznat, že brankář Třince mne uchvátil svým stylem v bráně. Pro nás to byla výhoda, trénovali jsme poslední tréninky rotaci a náběh na odražené balony, a ačkoli to nebylo dokonalé, mohli jsme z toho těžit a zatížit konto Třince deseti góly,“ potěšilo asistenta hlavního trenéra Kert Parku Jana Soudila.

„Jak jsem říkal v minulém hodnocení, cíle máme vysoko, ale stále máme na čem pracovat a nyní jde o to, aby si to kluci trochu srovnali v hlavách, začali jezdit na sto procent, protože jaro bude těžké. V tomto zápase bych chtěl vyzdvihnout výkony Fandy Charbuského a Marka Síly, kteří odehráli slušný zápas, co se týká obrany - jednoduchý účelný hokejbal bez chyb. Doufám, že i ostatní obránci k tomu dospějí. Jinak bych chtěl klukům a holkám poděkovat za fajn necelou půl sezónu, že jsme tam, kde jsme a těším se na zimní přípravu, kde pojedeme na sto procent,“ slibuje Soudil.

Bez inkasované branky odehrálo zápas pardubické Autosklo, které se představilo v Dobřanech. „V zápase s Dobřany byl až moc znát věkový rozdíl obou týmů. Vašek Šlehofer si s tím však hlavu nedělá a má nastavený jasný koncept a kluci se zápas od zápasu učí a zlepšují. Musím přiznat, že jsme po celý zápas měli výraznou převahu a spoustu gólových šancí ještě vychytal skvělý Michal Hrubý v brance. Měl však již za sebou vítězný zápas za áčko, což nám možná také trochu pomohlo k tolika vstřeleným brankám. I přes naši převahu se domácí hráči dostali k několika nebezpečným šancím, takže i náš gólman Jirka Bitnar musel být ve střehu a nějaký zákrok ze svého archivu vytáhnout. Ze zápasu máme dobrý pocit a hlavně - ta hala - to je paráda!,“ upozornil trenér Autoskla Jiří Doležal.

Druhým celkem, který neobdržel branku, byla Plzeň, která porazila Ústí nad Labem těsně 1:0. „Chtěli jsme zakončit podzim vítězně a podle toho vypadal i výkon všech hráčů. Hrál se rychlý atletický hokejbal se šancemi na obou stranách, kde však po celý zápas dominovali brankáři. Nám se podařilo dát onu jednu branku a myslím, že jsme tři body urvali zaslouženě,“ těšilo lodivoda Plzně Tomáše Semeru.

KOVO překvapilo Hradec, který zvítězil až v nájezdech
Na druhém místě přezimuje Letohrad, který si v posledním utkání poradil s Kladnem. „Do utkání jsme vstoupili špatně, všude jsme byli pozdě a tím pádem hosté zaslouženě šli do dvoubrankového vedení, ve druhé třetině jsme konečně začali hrát a hned jsme snížili, bohužel se nám nepodařilo v této fázi utkání, ač jsme byli lepší, vyrovnat, ukázala se naše největší bolest "produktivita". Ve třetí třetině jsme se snažili, bojovali jsme, ale hosté nás trestali po našich chybách, které pramenily z touhy po vyrovnání. Kluky musím za podzimní část pochválit za přístup a chuť se zlepšovat, teď se jen dobře připravit na jarní část a trochu se herně posunout dál,“ prozradil cíle kouč Kladna Jaroslav Procházka.

„Zápas s Kladnem byl od začátku nesmírně emotivní. Soupeř hrál důrazně, chodil do soubojů opravdu tvrdě, naše nejlepší hráče se snažil bránit těsnou obranou. Naštěstí pro nás jsme využili hned první dvě přesilovky, které jsme před víkendem dost trénovali. Od druhé třetiny s námi Kladno srovnalo krok, využilo přesilovku a o osudu zápasu rozhodla třetí perioda. Hrálo se opravdu od podlahy, byl to zápas o hlavách. Naši hráči to zvládli perfektně, celou dobu jsem jim musel ve vypjatém zápase klást na srdce, aby se nesoustředili na soupeře, ale jen na svoji hru, což se povedlo a podařilo se nám ve třetí třetině využít prakticky všechny šance a bylo z toho vysoké vítězství, ale rozhodně ne jednoduché! Kladno je nesmírně silný soupeř, zápas klidně mohl dopadnout opačně, ale na své hráče jsem neskutečně pyšný za to, jak utkání odbojovali od první do poslední minuty. Teď přichází zasloužený odpočinek, hned zkraje ledna se vrhneme na třífázovou přípravu a budeme pokračovat v cestě za našim cílem,“ upozornil letohradský trenér Filip Červinka.

Vysoké vítězství slavil Třinec, který se utkal s posledním týmem z Dobřan, kterému tak nedovolil získat body ani v posledním zápase podzimní části. Dobřany se zvládly prosadit až v poslední třetině, kdy už pouze korigovaly výsledek. Nejvyrovnanější zápas odehrály týmy KOVA a Hradce, kde musela rozhodnout až samostatná střílení. Pražský celek se dostal jako první do vedení, hra se však následně gólově srovnala a při dovednostní disciplíně se více dařilo východočeskému celku, který si tak připsal o bod víc.