Extraliga juniorů

Stále na sobě musím pracovat, 1. Liga je v Třinci tématem, uznává brankářka Markéta Staňková

Pokud se podíváte na přehled statistik ve 2. Lize na severu Moravy, možná vás překvapí jméno na prvním místě individuálních statistik mezi brankáři. Tam se vyhřívá Markéta Staňková, ovšem první místo je zasloužené, kromě 2. Ligy se věnuje Markéta i juniorské Extralize za Třinec.

Juniorská reprezentační gólmanka Markéta Staňková v době volna na sobě tvrdě dře a to jí nese ovoce i přesto, že skromně dodává, že za její úspěchy může celý tým. Jakou kategorii by tato talentovaná brankářka preferovala při kolizi zápasů, jak se připravuje v hokejbalové pauze a mnohem víc se dozvíte v rozhovoru, který k nám přilétl z třineckého brankoviště.

Je to zásluha celého týmu

Markéto, po zkrácené podzimní části se ve 2. Lize s Třincem nacházíte na průběžném druhém místě. Jste spokojena s tímto umístěním?

Ano, s druhou příčkou jsme spokojeni, přece jen v aktuální tabulce máme stejný počet bodů, jako týmy na prvním a třetím místě, rozdíl je pouze ve skóre, ale máme ještě hodně zápasů před sebou, pokud se soutěž znova rozběhne.

Vám osobně se daří i v individuálních statistikách. Těší Vás postavení na první příčce mezi brankáři?

Každého hráče potěší, když se mu daří v individuálních statistikách, ale já se na ně moc nedívám. Samozřejmě, dodává mi to pocit, že má snaha a úsilí má smysl, ale zásluhu na tom má celý tým, který mi hodně pomáhá.


Běh, inline a trénink ve výstroji

Nastupujete i v Extralize juniorů. Můžete popsat hlavní rozdíly mezi 2. Ligou mužů a Extraligou juniorů?

Mně osobně přijdou jako hlavní rozdíly mezi Extraligou juniorů a 2. Ligou rychlost hry, sehranost a přesnost hráčů. Extraliga juniorů je na vyšším rychlostním stupni. Týmy juniorů jsou plné mladých talentů, kteří se chtějí za každou cenu prosadit a v zápasech je to znát. Na druhou stranu v 2. Lize je to zase tvrdost střely a zkušenější hráči, takže každá soutěž má něco.

Jak zvládáte koronavirovou pauzu? Udržujete se nějak ve formě?

I přes aktuální nepříznivé podmínky se snažím udržet v kondici, jak to jen jde. I když nikdo s jistotou neví, kdy se soutěže opět rozběhnou, musím na sobě pracovat neustále. Věnuji se cvičením na zlepšení fyzičky, mám možnost trénovat ve výstroji venku na zahradě, dále je to běh nebo inline brusle.


V Extralize juniorů odchytala Staňková do vynucené pauzy 2 zápasy, v nichž má úspěšnost 82,93%. Autor fotky: Jana Nekolová.

Juniorská soutěž prioritou

Pokud by došlo v play off na kolizi zápasů mezi Extraligou juniorů a 2. Ligou na severu Moravy, které kategorii byste dala přednost?

Určitě bych dala přednost Extralize juniorů. Do sezóny jsem šla s cílem dostat se s juniorským týmem do play off a pokud by se nám to podařilo, rozhodně bych neváhala a zvolila tuto možnost. V 2. Lize se v brankovišti střídám s druhým gólmanem, který by mě určitě rád zastoupil.

Myslíte s Třincem na postup do 1. Ligy?

Samozřejmě by to byl velký úspěch pro třinecký hokejbal a myslím, že to není úplně nereálný cíl, ale teď se spíše snažíme hrát zápas od zápasu a dávat si postupné cíle.


Markéta Staňková patří mezi pravidelné mládežnické reprezentantky. V roce 2019 se stala mistryní světa juniorek do 18 let. Autor fotky: David Kerschbaum.